Koristite sentiment tržišta kao koristan indikator

Rujan 11, 2015 11:55

Poštovani,

s ponosom Vam predstavljamo novi korisni alat na našim stranicama - sentiment tržišta. Sada u realnom vremenu možete vidjeti što očekuju drugi sudionici na tržištu.

Kako funkcionira?

Naš indikator sentimenta tržišta funkcionira kao pokazatelj bikova i medvjeda, tj. pokazuje koji je postotak otvorenih kupovnih i prodajnih pozicija na pojednim instrumentu. Npr. na donjem primjeru se vidi da je u tom trenutku 78% investitora imalo otvorene prodajne pozicije na EUR/USD a samo ih je 22% imalo otvorene kupovne pozicije.

Jeste li znali da je sentiment tržišta odličan kontra indikator?

Iako je na prvi pogled ovaj koncept neobičan, pogledajmo kako funkionira:

  1. 78% prodajnih pozicija na EUR/USD će prije ili kasnije biti zatvoreno, a prodajne pozicije se zatvaranju ponovnom kupnjom koja može rezultirati rastom vrijednosti instrumenta;
  2. 22% kupovnih pozicija će također prije ili kasnije biti zatvoreno, ali ovoga puta sa prodajnim pozicijama što će utjecati na pad vrijednosti instrumenta.

Pojednostavljeno, iz gornjeg podatka se može isčitati da će u budućnosti biti otvoreno 3,45 puta više kupovnih nego prodajnih pozicija što povećava vjerojatnost da vrijednost instrumenta rasti.

Sentiment tržišta koristite kao indikator, a ne potvrdu

Iako je naš sentiment tržišta vrlo koristan alat, kao i svi drugi indikatori, neće uvijek dati pouzdan signal o budućem kretanju na tržištu. Radi toga i dalje trebate primjenjivati preporučene metode upravljanja rizikom.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o sentimentu tržišta, sobodno nas kontaktirajte!

S poštovanjem,

Admiral Markets

Avatar-Admirals
Admirals Sveobuhvatno rješenje za trošenje, ulaganje i upravljanje vašim novcem

Više od brokera, Admirals je financijsko središte koje nudi široku paletu financijskih proizvoda i usluga. Osobnim financijama omogućujemo cjelovito rješenje za ulaganje, trošenje i upravljanje novcem.