Trgovanje naftom u vrijeme krize

Travanj 24, 2020 19:02

Dragi trgovci,

Krize uvijek pružaju izvanredne mogućnosti i predstavljaju izuzetno visok rizik. Pandemija koronavirusa ima svoj utjecaj na gospodarstvo i utječe na industrije koje nisu bile spremne za promjene u potražnji potrošača i lancima opskrbe.

Neočekivan pad na tržištima nafte je terminsku cijenu WTI-a na naftu srušio u svibnju 2020. godine u negativan teritorij (cijena od negativnih 35 USD je dosegnuta na CME-u) što je predstavilo direktan rizik i postavlja isti presedan za terminskeugovore koji imaju kasniji datum izvršenja, ali i za sve druge instrumente vezane za naftu, kao što je naš CFD na spot WTI na sirovu naftu i CFD na spot Brent sirovu naftu.

Admiral Markets poduzima sve moguće mjere kako bi pomogao našim klijentima kroz trenutnu nestabilnost na tržištu. 22. travnja najavili smo naše mjere za rješavanje volatilnosti naftnih tržišta i kako ćemo osigurati uredno trgovanje za što veći broj naših klijenata.

Kako ekstremna volatilnost utječe na trgovanje našim CFD-om nafte

Najčešće kalkuliramo cijenu za CFD-ove na spot WTI sirovu naftu na način da koristimo terminsku cijenu prethodnog mjeseca. Zbog neuređenog tržišta i izvanredne nagodbe terminskih ugovora iz svibnja 2020., umjesto da koristimo ugovor iz lipnja 2020. kao osnovu za kalkulaciju cijena za naš CFD na spot WTI sirovu naftu, odlučili smo koristiti ugovor iz prosinca 2020. za koji smatramo da je manje osjetljiv na trenutnu nestabilnost na tržištu nafte.

S obzirom na to da postoji dulji period od danas do zadnjeg dana trgovanja tog ugovora u prosincu 2020. (19. studeni, 2020.), nakon značajnog pada svibanjskog terminskog ugovora naš će CFD na spot WTI sirovu naftu postepeno pratiti cijene ugovora za prosinac 2020. po umjerenom tempu kao da baziramo naš CFD na spot WTI sirovu naftu prema ugovoru koji ima ranije dospijeće. Dnevne fluktuacije CFD instrumenata i ugovora za prosinac 2020. će biti slične na dnevnoj bazi, a ne na bazi dolar prema dolaru.

U slučaju da se spomenuti ugovor za prosinac 2020. također ponaša nepredvidljivo u budućnosti, postoji mogućnost da ćemo tražiti novu bazu za naš CFD na spot WTI sirovu naftu kako bismo osigurali normalno trgovanje. Također pratimo razvijanje s Brent instrumentima te ukoliko se dogodi slična volatilnost u terminskim ugovorima s dospijećem u narednih nekoliko mjeseci, mi ćemo promijeniti ugovor koji služi kao bazna referenca za cijenu CFD-ova na spot Brent sirovu naftu na ugovor koji ima kasnije dospijeće.

Vaše alternative za trgovanje CFD-om nafte Admiral Markets-om

Uz CFD-ove na WTI spot sirovu naftu i CFD-ova na spot Brent sirovu naftu, naši vodeći Trade.MT5 računi nude i izbor CFD-ova na naftne terminske ugovore:


WTI

Brent

Naziv instrumenta

CrudeOilUS_M0

CrudeOilUS_Z0

CrudeOilUK_N0

CrudeOilUK_Z0

Mjesec

Lipanj 2020

Prosinac 2020

Srpanj 2020

Prosinac 2020

Zadnji dan trgovanja

18/05/2020

19/11/2020

28/05/2020

27/10/2020

Ovi CFD-ovi utemeljeni na terminskim ugovorima ne podliježu troškovima držanja pozicije (ne primjenjuju se swapovi).

Fluktuacije cijena terminskih ugovora u sljedećim mjesecima također su osjetljivije na trenutnu tržišnu situaciju, te su više volatilne.

CrudeOilUK_M0 (terminski ugovor za Brent naftu, lipanj 2020.) ostaje na popisu instrumenata, međutim trguje se samo u close-only načinu. To znači da je dopušteno samo smanjenje ranije otvorenih pozicija.

Zašto drugi posrednici ili izvori imaju tako velike razlike u cijenama?

Jednostavno, ne postoji referentno tržište tečaja za cijene spot nafte. Na normalnom tržištu će cijene za spot svih brokera biti slične. U nenormalnim, nefunkcionalnim tržišnim uvjetima kao sada za WTI - to je drugačije!

Detaljnije:

Ne postoji burza ili pravilnik koji bi tvorio jedinstvenu globalnu spot (gotovinsku) cijenu robe, poput nafte. Spot cijene su temeljene na određenom terminskom ugovoru, te uklanjaju podrazumijevane troškova držanja. Postoji nekoliko mogućnosti za to, ali najvažniji faktor za svaku od tih opcija je taj da se terminski ugovori koriste kao referenca. Stoga će pružatelji spot cijena koji se oslanjaju na različite metodologije oblikovanja spot cijena i navode svoje spot cijene bazirane prema drugačijim terminskim ugovorima, s vremenom će drugačije kotirati iste "spot" instrumente u isto vrijeme.

Kad pratimo našeg pružatelja likvidnosti i prebacujemo spot cijene od jednog mjeseca do drugog, mi se trudimo izbjeći razlike u cijeni, tako da pri isteku ugovora, naša spot cijena bude jednaka onoj cijeni koja je istekla, te ćemo je postepeno prilagođavati cijeni idućeg referentnog terminskog ugovora. (Trgovatelji mogu pratiti slične načine za uspostavljanje cijena kod drugih izvora.)

Rizici, i zaštite

Željeli bismo ponoviti da su rizici jednostranog tržišta nafte i dalje prisutni, a sljedeće mjere i ograničenja ostaju netaknuta:

  1. Maximalna izloženost od 20,000 EUR, ili ekvivalent u drugoj valuti, ovo se pravilo primjenjuje na sve spot i terminske CFD-ove na sirovu naftu i na jedan trading račun
  2. Ako cijena bilo kojeg CFD ugovora padne ispod 5 USD, pokrenuti ćemo "Close only" opciju i prestati zaprimati naloge
  3. Ako bilo koja cijena CFD ugovora padne na 0 USD, prestat ćemo s određivanjem cijena tih CFD-ova i zatvorit ćemo sve pozicije po trenutnim tržišnim cijenama i poništiti sve naloge u čekanju.

Čuvajte se i drugih povećanih rizika koji su i dalje pristuni te su vrlo bitni za trgovanje ugovorima na naftu:

  • Oštri pomaci i značajna razlika u cijeni na tržištima
  • Ograničena likvidnost, koja može rezultirati značajno većim širenjem, te povećanom količinom odbijenih naloga i odstupanja
  • Znatno veći prekonoćni swap
  • Velika vjerojatnost da će relevantni instrumenti prijeći u Close-only

Također često provjeravajte detalje o instrumentima na koje se ovo odnosi u odjeljku Specifikacije ugovora na našoj web-stranici jer, u stresnim tržišnim uvjetima, primjenjivi swapovi i krediti, kao i podržan volumen pozicija i vrijeme trgovanja mogu biti podložni značajnim promjenama bez posebne obavijesti za vas.

Zadržavamo pravo uvesti dodatne izmjene uvjeta trgovanja koje se smatraju potrebnim da bi se osigurala bolja zaštita investitora i uredno trgovanje tijekom vrlo nestabilnih razdoblja na tržištima roba.

Trgujte odgovorno,

Admiral Markets

Avatar-Admirals
Admirals Sveobuhvatno rješenje za trošenje, ulaganje i upravljanje vašim novcem

Više od brokera, Admirals je financijsko središte koje nudi široku paletu financijskih proizvoda i usluga. Osobnim financijama omogućujemo cjelovito rješenje za ulaganje, trošenje i upravljanje novcem.