Što trgovinski rat između Kine i Trumpa znači za Vaše trgovanje?

Rujan 17, 2018 16:23

Kineski Yuan je izgubio oko 8% prema američkom dolaru od svoje visoke vrijednosti u ožujku ove godine. Glavni razlog tome je trgovinski rat Donalda Trumpa s Kinom. Očekivana je sve veća volatilnost, no glavno pitanje je kako traderi mogu profitirati na ovim zbivanja, ali i kako se mogu zaštiti u ovim nepredvidivim vremenima?

3 glavna razloga velikih prisutnih tenzija

22. ožujka Trump potpisuje tarife, odnosno carine na kineske proizvode koji se uvoze u vrijednosti od 60 milijardi dolara na godišnjoj bazi. Svi su očekivali da će Kina uzvratiti, što je i napravila. No unatoč očekivanjima otvorenog trgovinskog rata, analitičari su očekivati da će jedna od dvije strane eventualno popustiti, ali to se nije dogodilo, jer je Trump do sada uveo carine u vrijednosti od 250 milijardi dolara na proizvode iz Kine, te se očekuje još veći rast carina.

Zašto se situacija zahuktava baš sada? Pogledajmo neke ključne činjenice:

  • Apple je javno obznanio da će carine koje uvodi Trump štetiti njihovoj kompaniji. Može li si Trump priuštiti borbu s korporativnom Amerikom i Wall Streetom?
  • Kina traži dopuštenje WTO-a da postavi sankcije na Sjedinjene Američke Države - ovo je potez koji će još više eskalirati trgovački rat
  • Kruže glasine kako će Kina devalvirati svoju valutu kako bi Trumpove carine bile beznačajne. Ovo je samo jedan od razloga zašto Kineski Yuan gubi na vrijednosti proteklih nekoliko mjeseci.

Doista se čini kako je sve veća volatilnost neizbježna. Prije nego li pogledamo moguće načine profitiranja na trenutnim zbivanjima, prvo pogledajmo koji nam instrumenti daju pristup tržištu relativnom za ove događaje.

Izaberite pravi instrument za trgovanje: USDCNY vs USDCNH

Iako je svako tržište pogođeno ovim trgovinskim ratom, dolar i kineski yuan su valute koje traderima pružaju najviše prilika. No prije svega je bitno znati razliku između dvije yuan valute: Onshore yuan (CNY) i Offshore yuan - također poznat kao Offshore renminbi (CNH). Renminbi (CNH) je ustanovljen jer je Kina željela internacionalizirati svoju valutu bez da je u potpunosti otvore tržištu. Iz tog razloga i dalje postoji Onshore yuan koji je fiksna valuta, kontrolira je vlada i njom nije moguće trgovati. Ako želite imati koristi od volatilnosti američkog dolara i kineskog yuana, USDCNH je instrument kojim želite trgovati.

Trgovanje po USDCNH grafu

Izvor: Admiral Markets MT4 USD/CNH - Raspon podataka: od 2 ožujka 2018 to 12 rujna 2018 - 12 rujna 2018 at 3:36 PM BST

Gore prikazani graf prikazuje dnevna kretanja u svijećama za USDCNH valutni par. Kako tečaj raste, tako korist ide na stranu dolara protiv offshore yuana (renminbi). Nakon značajnog porasta koji se pojavio između travnja i kolovoza ove godine, graf prikazuje da se cijena kreće između višemjesečno najviše vrijednosti od 6.9582 i višetjedno najniže vrijednost od 6.7847. Postoji više kvalitetnih strategija za trgovanje u ovakvim situacijama, no fokusirajmo se na trgovanje na tržištu koje je u raspnu.

Trgovanje na tržištu u rasponu

Izvor: Admiral Markets MT4 USD/CNH - Raspon podataka: od 11 lipnja 2018 do13 rujna 2018 - 13 rujan 2018 u 8:40 AM BST

Trgovanje bazirano na rasponu je najprikladnije za kratkoročno trgovanje, zato što niti jedan kupac ili prodavač nije dovoljno dominantan na tržištu. U ovom scenariju traderi koji trguju u rasponu mogu koristiti uzorke ponašanja tržišta.

Prikažimo to na primjeru. Ako je trader ušao na tržište po cijeni od 6.8141, sa stop loss nalogom od 6.7846, taj trader će ostvariti profit kada je USDCNH iznad vrijednosti na kojoj je trader ušao, no mora obraćati pažnju i na spread(razlika između kupovne i prodajne cijene instrumenta). Ako tečaj ostane na istoj razini ili padne ispod cijene po kojoj je trader kupio instrument, tada je taj trade neprofitabilan. No gubitak je limitiran stop loss nalogom i time trader ograničava svoje gubitke. Ako je trader trgovao jednim standardnim lotom od 100,000 jedinica - to bi rezultiralo gubitkom od $430. Ako je trader odlučio zatvoriti poziciju na prvoj svijeći dana, tada bi trade koji je zatvoren 30. travnja po cijeni od 6.8660 rezultirao profitom od $747.

Upravljanje rizikom pri trgovanju instrumentima vezanim za trgovinski rat između Trumpa i Kine

Bitno je zapamtiti da su ovo nepredvidiva vremena. Nitko ne zna koliko dugo će se ovaj trgovinski rat odužiti i kakvog će utjecaja imati. Možemo biti sigurni kako će tržište biti vrlo osjetljivo na naslove vezane za ovu temu. No kako se traderi mogu zaštiti u ovakvim vremenima? Jedan način je trgovanje uz stop loss, jer uz korištenje tog naloga unaprijed znate koliko će te izgubiti ako trade pođe po zlu. Na ovaj način upravljate rizikom na ispravan način za dugoročnije trgovanje, te se ne izlažete previše pri svojim pozicijama.

Ovaj članak ne sadrži i ne treba se shvatiti kao investicijski savjet, investicijska preporuka, ponuda ili poziv na neku vrstu transakcije bilo kojim financijskim instrumentom. Imajte na umu da ova vrsta analize nije pouzdani indikator za trenutni ili budući učinak instrumenta jer se okolnosti mogu promijeniti tijekom vremena. Prije nego li donesete investicijsku odluku, preporučujemo Vam da potražite savjet financijskog savjetnika kako bi sa sigurnošću bili svjesni svih prisutnih rizika.

Dogovorite sastanak uživo sa stručnjakom ili nastavite čitati o brojnim temama vezanima za trgovanje i ulaganje na edukativnom dijelu naše web stranice :

Avatar-Admirals
Admirals Sveobuhvatno rješenje za trošenje, ulaganje i upravljanje vašim novcem

Više od brokera, Admirals je financijsko središte koje nudi široku paletu financijskih proizvoda i usluga. Osobnim financijama omogućujemo cjelovito rješenje za ulaganje, trošenje i upravljanje novcem.