Analize na hrvatskom

Čudna reakcija tržišta na vijesti o Sjevernoj Koreji


S rastom napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a raste i strah investitora na financijskim tržištima. Ukoliko bi zaista došlo do eskalacije sukoba, došlo bi i do velikih ekonomskih poremećaja u istočnoj Aziji, a investitori zbog same mogućnosti takvog scenarija, kapital već sada prebacuju na sigurno.

U četvrtak je došlo do...


Pročitaj više


​Jesu li investitori izgubili povjerenje u britansku centralnu banku?


Reakcija investitora na financijskim tržištima na prošlotjedni govor Marka Carneya, guvernera britanske centralne banke, pomalo je neuobičajena. Naime, guverner je u nekoliko navrata direktno komentirao situaciju na financijskim tržištima te izrazio stajalište da će kamatne stope rasti bržim tempom nego što investitori trenutno očekuju.

U normalnim okolnostima, funta bi na...


Pročitaj više


​Što se događa s tečajem CHF?


Posljednjih nekoliko mjeseci sve se više govori o potrebi podizanja kamatnih stopa u Europi, na temelju čega euro i britanska funta naglo jačaju u odnosu na američki dolar. No, pomalo paradoksalno, švicarski franak, koji je treća najvažnija valuta u Europi, na temelju istih vijesti počinje slabiti. U trenutku pisanja analize,...


Pročitaj više


Još uvijek nije dobar trenutak za kupnju američkog dolara!Nakon što je američki dolar u samo četiri mjeseca oslabio 10,2% u odnosu na euro, sve više investitora smatra da je sada dobar trenutak za kupnju američke valute. No, kolika je realna vjerojatnost da će dolar sa sadašnje razine značajnije ojačati?

Uzroke naglog slabljenja dolara zadnjih mjeseci u odnosu na...


Pročitaj više


U što uložiti u slučaju nove globalne recesije?


Iako Europa tek sad izlazi iz krize koja je počela prije desetak godina, globalno gospodarstvo je već 2010. godine izašlo iz recesije i nastavilo rast. To znači da trenutni ekonomski poluciklus traje već sedam godina, što je iznadprosječno dugo. Naime, u posljednjih 80 godina, gospodarstvo SAD-a u prosjeku raste 5-6...


Pročitaj više