Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Poluga do:
    1:30 za male (retail) klijente,
    1:500 za profesionalne klijente
  • FSCS zaštita
  • Zaštita od negativnog stanja na računu
NASTAVAK
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Božićni rast cijena dionica – mit ili istina?

Prosinac 04, 2017 13:25

Kada je u pitanju investiranje u dionice, za razliku od situacije na Zagrebačkoj burzi, ova godina je na globalnoj razini bila odlična. Gotovo svi najvažniji indeksi na svijetu značajno su porasli, pri čemu su investitori ostvarili iznadprosječno visoke prinose.

Indeks

Prinos od početka 2018.

Američki SP500

+18,2%

Njemački DAX

+13,7%

Kineski SSE Composite

+8,7%

Britanski FTSE

+3,6%

Slovenski SBITOP

+ 11,0%

Hrvatski Crobex

- 6,6%

Ako je suditi na temelju povijesti, kraj godine bi također trebao biti odlično vrijeme za ulaganje. Naime, analitičari i statističari su na američkom dioničkom tržištu primjetili interesantan fenomen. U tjednu između Božića i Nove godine cijene dionica gotovo uvijek rastu. SP500 indeks, koji je dobar pokazatelj ukupne situacije na tržištu, od posljednih 46 godina, u zadnjim je danima prosinca rastao u čak 35 godina. U nešto manjoj mjeri, dionice imaju tendenciju rasta tijekom cijelog prosinca, a taj fenomen se zove "Santa Claus rally" ili u slobodnom prijevodu "Rast cijena kojeg donosi Djed Mraz". Mnogi investitori smatraju da ovaj fenomen nije slučajnost. Analitičari Admiral Marketsa u nastavku navode nekoliko argumenata koji idu u prilog rasta cijena dionica u vrijeme Božića.

Prvi argument je opći optimizam u blagdansko vrijeme. Budući da na burzama trguju milijuni ljudi, a većina ih je zbog Božića dobro raspoložena, veća je vjerojatnost da će krajem godine biti spremniji kupovati nego prodavati dionice. Neka istraživanja su čak otkrila statističku povezanost između loših vremenskih uvjeta u velikim financijskim gradovima i pada cijena na burzi.

Drugi argument je sezona godišnjih odmora bankara, fond menadžera i profesionalnih tradera. Naime, upravo ova kategorija investitora odrađuje većinu "short sellinga", tj. otvaranja prodajnih pozicija s kojima se može profitirati na padu cijene dionice ili ostalih instrumenta, npr. valute na Forex tržištu. Budući da je manje profesionalaca aktivno u božićno vrijeme, manji je interes za prodaju instrumenata, pa kupci prevladavaju.

Treći argument se temelji na činjenici da cijene dionica i dioničkih indeksa imaju tendenciju dugoročnog rasta. U posljednih 100 godina, američke dionice u prosjeku rastu gotovo 10% godišnje. Zbog toga, u svakom kraćem periodu, uključujući božićno vrijeme, rast je nešto izgledniji scenarij od pada.

Četvrti argument je još jedan fenomen opće poznat na financijskim tržištima, a radi se o proročanstvu koje samo sebe ispunjava. Zagovornici ovog argumenta smatraju da nije bitno kako je došlo do toga da dionice rastu krajem godine. Onog trena kada je fenomen otkriven, investitori su masovno počeli kupovati dionice u predbožićno vrijeme, kako bi profitirali na tome. Upravo ta kupnja uzrokuje dodatni rast koji potvrđuje teoriju, a s vremenom ovaj fenomen postaje sve izraženiji.

No, čak i ako se zanemare sezonski razlozi, gospodarska situacija u SAD-u je odlična. Sudeći po BDP-u, gospodarstvo je u posljednjem kvartalu poraslo za 3.3%, stopa nezaposlenosti pada i trenutno iznosi 4.1%, a ne treba zanemariti i želju predsjednika Trumpa da uvede nove porezne olakšice, što bi smanjilo troškove poslovanja kompanija te bi vjerojatno dovelo do nastavka rasta cijena dionica.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (04.12.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.