Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Britanci bi mogli izazvati novo naglo jačanje CHF!

Svi 23, 2016 15:32

Za točno mjesec dana Britanci na referendumu odlučuju hoće li napustiti EU. Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva bi imao nesagledive dugoročne političke posljedice za cijeli kontinent, a kratkoročne posljedice bi najviše bile vidljive na financijskim tržištima. Reakcija financijskih institucija, investitora i špekulanta bila bi burna i dogodila bi se odmah nakon otvaranja tržišta poslije referenduma.

Logična posljedica odluke o izlasku iz EU bila bi naglo slabljenje britanske funte (po nekim procjenama 15-20% u odnosu na američki dolar), ali panika bi dovela i do naglih pomaka tečaja ostalih valuta i promjena cijena na većini ostalih financijskih tržišta.

Odlazak Britanije bi odmah potegnuo pitanje „Koja zemlja je iduća?", što bi izazvalo novi val nepovjerenja u euro, koji bi naglo oslabio. Zadnjih mjeseci investitori su zbog rizika od Brexita masovno prodavali funtu, što nije bio slučaj sa eurom. To znači da bi euro mogao oslabiti u istoj ili čak većoj mjeri nego funta.

Kapital koji bi u takvom scenariju napuštao Britaniju i zemlje eurozone bi masovno bio prebacivan u sigurna utočišta kao što su američki dolar i švicarski franak. Zbog relativno male količine franaka u opticaju u odnosu na ogromnu količinu eura i američkih dolara koji cirkuliraju globalnim financijskim tržištima, količina franaka po trenutnom tečaju vrlo vjerojatno ne bi mogla zadovoljiti veliku potražnju koja bi se naglo stvorila. Dio potencijalih kupaca bi radi velikog povjerenja u sigurnost švicarskog financijskog sustava bio spreman platiti franak mnogo više nego što vrijedi danas, što bi dovelo do naglog jačanja švicarske valute. Budući da se švicarska centralna banka prije godinu i pol pokazala nemoćnom zaustaviti jačanje franka, špekulanti bi u očekivanju jačanja stvorili dodatnu potražnju za frankom, te ga na taj način dodatno ojačali.

Osim dolara i franka, izlazak Britanije iz EU doveo bi i do velike rasprodaje dionica diljem Europe, te do naglog skoka cijene zlata.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je vjerojanost Brexita i gore navedenih scenarija relativno mala, te da će se većina glasača odlučiti za ostanak u EU. U tom slučaju reakcija na financijskim tržištima bit će mnogo manja. Euro, franak i dolar vjerojatno neće imati mnogo veće oscilacije od uobičajenih, dok bi funta mogla početi jačati. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci je radi zaštite od rizika otvoreno mnogo prodajnih pozicija na funti. Ukoliko ne dođe do Brexita, sve te prodajne pozicije morat će se zatvoriti kupovnim pozicijama, što znači da će neko vrijeme potražnja za funtom biti veća od uobičajene. Budući da je funta u odnosu na američki dolar u posljednjih šest mjeseci oslabila 5%, a u odnosu na euro 10%, za očekivati je da u mjesecima nakon referenduma dođe do nadoknađivanja barem dijela izgubljene vrijednosti.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (23.05.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.