Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Cijena nafte na najnižoj razini od 2009. godine! 2015.08.17

Kolovoz 17, 2015 16:07

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ne prestaje padati. WTI nafta je u posljednja 2 mjeseca pojeftinila čak 30% te joj u trenutnu pisanja analize cijena na platformama Admiral Marketsa iznosi 42,48$ po barelu. Posljednji puta nafta je bila ovako jeftina u jeku financijske krize, 2009. godine.

Razlog najnovijeg pada cijene nafte je zabrinutost investitora na financijskim tržištima po pitanju gospodarske situacije u Aziji. Naime, prošlotjedna devalvacija valute od strane kineske centralne banke ukazuje da je stanje kineskom gospodarstvu, koje je drugi najveći potrošač nafte na svijetu, lošije nego se do nedavno smatralo. U Japanu, trećem najvećem potrošaču nafte na svijetu, situacija također nije bajna jer je objavljeno da BDP u drugom kvartalu pao za 0,4%.

Radi toga mnogi špekulanti na financijskim tržištima prodaju futures ugovore vezane uz naftu u nadi da će kasnije naftu moći kupiti po jeftinijoj cijeni.

Drugi razlog naglog pada je poruka visokih dužnosnika Irana da Iran može u roku tjedan dana nakon što se ukinu sankcije početi na tržište plasirati dodatnih 0,5 milijuna barela nafte dnevno.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je bez obzira na gore navedene okolnosti cijena nafte previše pala i teško se može duže zadržati na ovako niskoj razini. Pri ovoj cijeni se na mnogim bušotinama jednostavno ne isplati proizvoditi naftu a niska cijena će prije ili kasnije dovesti do rasta potražnje te radi toga i do novog rasta cijene. Dodatni razlog koji ukazuje na skori preokret trenda su američke zalihe nafte koje već tjednima padaju, što ukazuje ili na rast potražnje ili pad ponude nafte. Iako se cijena nafte vjerojatno neće tako brzo vratiti na 100$ po barelu, do kraja godine će vjerojatno porasti na 50 do 60$ po barelu.

Na kretanje cijene u idućim tjednima utjecati će podatak o najnovijem stanju američkih zaliha nafte koji će biti objavljen u srijedu te indeksi poslovnog povjerenja u Europi koji će biti objavljeni krajem ovog tjedna. Popis svih najavljenih vijesti koje će biti objavljene ovaj tjedan moguće je vidjeti u ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (18.08.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.