Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Cijena nafte u manje od dvije godine porasla za čak 127%! Što se događa?

Studeni 06, 2017 13:16

Sudeći po kretanju cijene nafte, gospodarska situacija na globalnoj razini se popravlja. Naime, cijena nafte raste već godinu i pol dana, a u trenutku pisanja analize, na platformi Admiral Marketsa, vrijednost CFD ugovora na BRENT naftu iznosi 62,54 USD po barelu, što je čak 127% više nego sredinom siječnja 2016. godine. Tada je cijena u jednom trenutku iznosila 27,52 USD po barelu.

Koji su razlozi rasta cijene?

Nekoliko je uzroka ovakvog kretanja cijene crnog zlata. Prvi je popravljanje gospodarske situacije u velikoj većini zemalja na svijetu. Globalni BDP zadnjih godina raste po stopama od 2,5% do 3,0% godišnje, što je poprilično dobro u odnosu na situaciju od prije desetak godina, kada se svijet nalazio u recesiji.

Drugi razlog je smanjivanje proizvodnje nafte od strane OPEC-a. Naime, zbog niske cijene nafte zadnjih godina, Saudijska Arabija je s partnerima iz OPEC-a i Rusijom dogovorila smanjivanje proizvodnje nafte, kako bi stvorila umjetnu nestašicu na tržištu, a to je dovelo do rasta cijene. Svim zemljama članicama OPEC-a u interesu je rast cijene nafte, jer im značajan dio državnog proračuna ovisi o prihodima od prodaje ovog energenta.

Dokaz da restrikcije proizvodnje zaista uzrokuju nestašicu nafte su strateške zalihe SAD-a. Količina nafte na zalihama pada već pet tjedana za redom, a trenutno je 5,6% niža nego prije godinu dana.

Još jedan razlog rasta cijene u posljednjih tjedan dana su politička previranja u Saudijskoj Arabiji. Princ Mohammed bin Salman, najdraži sin trenutnog kralja Salmana, pokrenuo je seriju uhićenja u saudijskoj kraljevskoj obitelji. Službeni razlog su optužbe za korupciju, a neslužbeni osiguranje bolje pozicije za zauzimanje prijestolja u budućnosti. Princ je u više navrata podržao nastavak restrikcija na proizvodnju nafte, a investitori na financijskom tržištu očito smatraju da su time porasle šanse za nastavak restrikcija iza ožujka 2018., do kada vrijede dosadašnji dogovori. Idući službeni sastanak predstavnika zemalja članica OPEC-a održat će se 30. studenog 2017. u Beču.

Hoće li cijena nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u bliskoj budućnosti rast cijene nafte izgledniji scenarij od pada, ali ne treba očekivati da će cijena dosegnuti 100 USD po barelu. Naime, sa svakim porastom cijene, povećava se isplativost vađenja nafte iz škriljevca, a upravo je masovni rast takve proizvodnje doveo do prezasićenosti naftnog tržišta prije nekoliko godina. Idućih tjedana mogu se očekivati veći pomaci cijene na kojima će investitori moći kratkoročnim trgovanjem ostvarivati profit i na rastu i na padu cijene.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (06.11.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.