Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Dok Crobex pada, svjetski dionički indeksi ponovno ruše rekorde!

Listopad 09, 2017 13:32

Ako je suditi po kretanju cijena dionica na razvijenim tržištima, globalna gospodarska situacija postaje sve bolja. Neki od najpoznatijih dioničkih indeksa na svijetu ponovno su došli na rekordne vrijednosti, a mnogi drugi su samo nekoliko posto ispod najviših razina u povijesti.

U nastavku pogledajte koliko su porasli referentni dionički indeksi od početka godine:

Razlog pada indeksa Zagrebačke burze je isključivo problem s Agrokorom, a na globalnoj razini takvih problema nema. Razlozi rasta većine indeksa su ubrzanje stope rasta BDP-a u većini zemalja, te početak zatezanja monetarne politike od strane najvažnijih centralih banaka na svijetu. Naime, najvažnija centralna banka na svijetu – američka, još je prije nekoliko godina počela ciklus zatezanja monetarne politike, što je bio definitivan znak da je američko gospodarstvo izašlo iz krize. Prije nekoliko mjeseci iste poteze su najavile europska i britanska centralna banka, što je vrlo pouzdan znak da je financijska kriza završena i na starom kontinentu.

Dugoročno, svi navedeni indeksi vjerojatno će nastaviti rasti, no kratkoročno je moguća privremena korekcija. Naime, velika većina investitora koji su ikad ulagali u dionice ili investicijske fondove, trenutno je u profitu. Sasvim bi normalno bilo da se dio njih odluči na prodaju dionica i ulaganje u neku drugu investicijsku klasu. Na padu cijena pojedinih dionica ili cijelog indeksa može se profitirati pomoću "short sellinga", tj. sklapanjem ugovora s brokerom o posudbi ugovora vezanog uz dionicu ili indeks, prodajom tog ugovora po trenutnoj cijeni i ponovnom kupnjom po jeftinijoj cijeni u budućnosti.

No, postoji još jedan način za profitiranje pri padu cijene dionica i dioničkih ideksa, a radi se o kupnji plemenitih metala kao što su zlato i srebro. Kretanje SP500 indeksa negativno je korelirano s kretanjem cijene zlata, što znači da kad cijene dionica padaju, u pravilu cijena zlata raste.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je samo pitanje vremena kad će doći do korekcije vrijednosti dioničkih indeksa od nekoliko posto, što također znači da bi i cijena zlata mogla porasti nekoliko posto sa sadašnje razine. U trenutku pisanja analize, cijena zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1282,00 USD po unci, što je 4,90% ispod razine od prije mjesec dana.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (09.10.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.