Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Dolar je od početka godine oslabio 8%. Zašto?

Srpanj 03, 2017 11:36

U odnosu na EUR, pa stoga i HRK, američki dolar od početka godine ne prestaje slabiti. U posljednjih šest mjeseci izgubio je približno 8% vrijednosti. Trenutni tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,13782, što je 1,4% više nego prije mjesec dana.

Koji su razlozi slabljenja?

Najvažniji razlog slabljenja američke valute je činjenica da je posljednjih godina bila značajno precijenjena u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Naime, američko gospodarstvo je prvo izašlo iz krize koja je počela 2008. godine, pa je američka centralna banka prva među centralnim bankama razvijenih zemalja počela najavljivati podizanje kamatnih stopa. Investitori diljem svijeta su u potrazi za većim prinosom masovno počeli prebacivati kapital u američku valutu. Zbog toga je u periodu od 2014. do 2015. godine dolar u odnosu euro i ostale valute ojačao više od 20%, čime je tečaj došao na razinu na kojoj je posljednji put bio davne 2003. godine. S jačanjem dolara, proizvodi američkih kompanija postajali su sve skuplji, pa je izvoz SAD-a padao, a uvoz rastao. Jedno od glavih predizbornih obećanja predsjednika Trumpa odnosilo se upravo na smanjivanje uvoza, a to je najlakše postići slabljenjem vlastite valute.

U međuvremenu, gospodarska situacija se počela popravljati i u ostalim razvijenim gospodarstvima. Iz komentara čelnih ljudi europske, britanske i nekoliko drugih centralih banaka, može se zaključiti da se bliži trenutak podizanja kamatnih stopa i u njihovim zemljama. Zbog toga se kapital koji je godinama prebacivan u dolar počinje vraćati, zbog čega većina ostalih valuta sada počinje jačati u odnosu na dolar.

Hoće li dolar nastaviti slabiti?

Budući da ciklusi dizanja i spuštanja kamatnih stopa, stoga i ciklusi prebacivanja kapitala iz valute u valutu u pravilu traju godinama, za očekivati je da će trenutni ciklus slabljenja dolara također trajati barem godinu do dvije. Naime, dolar je po mnogim parametrima precijenjen, a u odnosu na euro je i dalje približno 15% jači nego prije tri godine.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je nakon vala jačanja od 8% moguć privremeni predah ili čak korekcija od nekoliko posto, no nakon toga će se trend slabljenja američke valute vjerojatno nastaviti.

Vijest koja bi mogla uzrokovati kratkoročno jačanje dolara bit će objavljena u petak. Radi se o službenom podatku o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u lipnju. Očekuje se da će stopa nezaposlanosti biti 4,3%, a da je tijekom lipnja otvoreno 175 tisuća novih radnih mjesta. Ukoliko se ispostavi da je otvoreno više radnih mjesta od očekivanja, moguće je da će dolar ojačati 0,5 do 1%.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (03.07.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.