Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Google, Apple i Facebook – koja dionica je najbolja investicija?

Studeni 02, 2015 11:57


Iako je u tijeku godine američki SP500 indeks porastao samo 1%, dionice Googlea, Applea i Facebooka koje su iznimno popularne među malim investitorima su ponovno porasle mnogo više od prosjeka.

Među navedenima, cijena dionice Googlea porasla je najviše, čak 40%, a ukupna vrijednost kompanije porasla je na 489 milijardi USD. Prihodi i profit kompanije i dalje stabilno rastu te većina investitora očekuje nastavak rasta cijene u idućim godinama.

Cijena Facebooka dionice porasla je 32% od početka godine. Ukupna vrijednost kompanije sada iznosi 287 milijardi USD iako među velikim investitorima postoji strah da je to pretjerana vrijednost s obzirom na trenutne prihode ove kompanije.

Dionica Applea, iako po nešto manjim stopama nego ranije, i dalje raste. Cijena joj je trenutno 7% iznad razine na kojoj je bila na početku godine a ukupna vrijednost kompanije iznosi 666 milijardi USD, što znači da je Apple trenutno najvrijednija kompanija na svijetu.

Hoće li cijene nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će cijene svih navedenih dionica dugoročno nastaviti rasti, no u kratkom roku moguće su privremene korekcije koje se često događaju na temelju promjena u ukupnoj ekonomskoj ili političnoj situaciji.

Od spomenutih dionica, najsigurnija investicija je kupnja dionica Applea, jer Apple ima daleko najveći prihod, te najpovoljniji odnos cijene dionice i ostvarenog profita. Naime, u posljednih godinu dana Apple je ostvario prihode od čak 233 milijardi USD, što je mnogo više od Googleovih 71 milijardu USD i Facebookovih 14,6 milijardi USD.

Kada je u pitanju odnos cijene dionice i ostvarenog profita, Apple je također u najboljoj situaciji. PE odnos dionice Applea iznosi 12,96 dok za Google i Facebook iznosi 30,08 i 103,63 respektivno. To znači da je cijena dionice Facebooka trenutno čak 103 puta veća od profita kojeg Facebook ostvaruje godišnje po dionici što je daleko iznad prosjeka tržišta. U takvoj situaciji investitori očekuju nagli rast profita kompanije u idućim godinama koji će opravdati sadašnju cijenu dionice, no pitanje je hoće li Facebook uspjeti ispuniti velika očekivanja koja investitori trenutno imaju.

Iz perspektive racionalnog investitora logičnije je uložiti u dionicu Applea, kompanije koja svojim enormnim prihodima već ispunjava očekivanja investitora te je radi toga ulaganje u ovu dionicu manje rizično nego ulaganje u dionicu Facebooka.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (03.11.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.