Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Hoće li britanska funta nastaviti slabiti?

Veljača 22, 2016 12:18

U petak navečer završen je EU summit na kojem se pregovaralo o povlasticama koje će Velika Britanija imati unutar EU u budućnosti. Među ostalim, dogovoreno je da EU Britaniju neće siliti da uvede euro, da Britanija neće financirati pomoć ostalim članicama eurozone u slučaju nove krize te da radnici iz ostalih zemalja članica prvih nekoliko godina nakon dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo neće imati pravo na socijalne naknade.

Iako je britanski premijer Cameron zadovoljan povlasticama koje je ispregovarao za Ujedinjeno Kraljevstvo unutar Europske unije te je izjavio da će podržati ostanak te zemlje u EU na referendumu koji će se održati 23. lipnja, britanska funta je preko vikenda dodatno oslabila. U trenutnku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa tečaj funte u odnosu na euro i američki dolar nalazi se na približno 1% nižoj razini nego na zatvaranju financijskih tržišta u petak. U posljednja 3 mjeseca funta je u odnosu na američki dolar oslabila 7%, a u odnosu na euro 11%.

Razlog pada je otvoreno podržavanje izlaska iz EU nekoliko važnih britanskih političara među kojima je najvažniji Boris Johnson, gradonačelnik Londona.

Što očekivati od tečaja funte u idućim mjesecima?

Kako se bude bližio datum referenduma, biti će sve više vijesti o posljedicama eventualnog izlaska iz EU, stajalištima važnih ljudi u Britaniji te mišljenju javnosti. Za sada ankete pokazuju da 48% Britanaca želi ostati u EU, 33% ih je protiv dok je neodlučnih 19%. Ukoliko podrška napuštanju unije bude rasla, može se očekivati dodatno slabljenje funte od nekoliko posto. U za sada malo vjerojatnom izlasku Britanije iz EU, funta bi oslabila vjerojatno još 10-20%, dok bi u slučaju ostanka u EU vjerojatno ojačala približno 10% te nadoknadila barem dio izgubljene vrijednosti u posljednjih nekoliko mjeseci.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je ostanak Britanije u EU izgledniji scenarij te da je rizik od izlaska već uračunat u trenutni tečaj. Ukoliko u idućim mjesecima dođe do dodatnog slabljenja, ono će vjerojatno biti privremeno te ga se može iskoristiti za bolju kupovnu cijenu od trenutne. U mjesecima nakon referenduma funta bi trebala dobiti na vrijednosti. Jačanje će uzrokovati zatvaranje svih prodajnih pozicija koje su već otvorene ili će biti otvorene radi rizika od izlaska iz EU te očekivani početak podizanja kamatnih stopa od strane britanske centralne banke. Referendum je vjerojatno glavni razlog zbog kojeg Bank of England do sada nije počela ciklus zatezanja monetarne politike.

Budući da je situacija u američkom gospodarstvu bolja nego u gospodarstvima eurozone, funta bi trebala više ojačati u odnosu na euro nego u odnosu na američki dolar.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (23.02.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

-----------------------

Za Admiral Markets:


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.