Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Hoće li cijena nafte nastaviti rasti?

Svi 09, 2016 13:21

Od sredine siječnja kada je nakratko pala ispod 30$ po barelu, cijena nafte neprestano raste. Do sada je porasla za čak 66% i u trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa cijena po barelu BRENT nafte iznosi 46,03$.

Rast cijene je bio očekivan, a razloga je bilo nekoliko. Najvažniji razlog je neisplativost proizvodnje po cijeni čak 70% nižoj nego je bila prije nekoliko godina. Investicije na novim nalazištima nafte su se počele otkazivati, a postojeće bušotine zatvarati, što je prije ili kasnije moralo dovesti do nestašice nafte i rasta cijene. Drugi razlog je povećana potražnja za naftnim derivatima radi sve niže cijene. Kina, čije gospodarstvo je jedan od najvećih potrošača nafte na svijetu, javno je objavila da će iskoristiti situaciju i maksimalno popuniti kapacitete strateških rezervi nafte.

Treći razlog su bili špekulanti na financijskim tržištima. Naime, budući da je Saudijska Arabija zauzela vrlo čvrst stav da neće smanjivati proizvodnju nafte u situaciji kada je ponuda na globalnoj razini bila veća od potražnje, niti je došlo do pada proizvodnje u drugim zemljama, špekulanti su zaključili da će cijena dodatno pasti i otvorili su rekordno mnogo prodajnih pozicija na financijskim izvedenicama vezanim za cijenu nafte, čime su dodatno rušili cijenu. No da bi se na prodajnim pozicijima ostvario profit, potrebno je ponovno kupiti ugovor na naftu čime se pozicija zatvara. Trenutno se upravo to događa – špekulanti masovno kupuju naftu da bi zatvorili prodajne pozicije i time joj dižu cijenu.

Događaj koji bi idućih dana mogao utjecati na kretanje cijene je smjena dugogodišnjeg Saudijskog ministra energetike Alija al-Naimija, koji je navedenu funkciju obavljao od 1995. godine. Al-Naimi je dugo vremena glasio za najbitniju osobu globalne naftne industrije i navodno je prije dvije godine upravno on uzrokovao početak pada cijene nafte, jer je htio uništiti proizvodnju u drugim zemljama i povećati tržišni udio Saudijske Arabije.

Plan za povećanje tržišnog udjela za sada ne funkcionira, jer proizvodnja u drugim zemljama nije pala niti približno koliko se očekivalo, a Saudijska Arabija je izgubila preko 100 milijardi dolara prihoda od prodaje nafte, što je morala nadoknaditi iz deviznih rezervi. U pojedinim medijima se upravo to spominje kao razlog smjene Al-Naimija.

Novi ministar, Khaled al-Faleh, godinama je bio na čelu Aramco-a, saudijske državne naftne kompanije, te je također poznat u naftnoj industriji. Iako za sada nije dao nikakvu izjavu iz koje bi se moglo zaključiti da će promijeniti politiku prethodnika, financijska tržišta već su reagirala. Odmah nakon otvaranja tržišta u noći sa nedjelje na ponedjeljak, naftnom se trgovalo po 2% višoj cijeni nego u petak, iz čega se može zaključiti da investitori očekuju da bi Saudijska Arabija mogla popustiti, tj. pristati na smanjenje proizvodnje uz niže uvjete nego su bili zahtjevani do sada.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi cijena nafte u idućim mjesecima mogla nastaviti rasti. Teško da će se cijena ubrzo vratiti na razinu od 100$ po barelu, no rast od nekoliko desetaka posto sa sadašnje razine ne treba iznenaditi.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (09.05.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.