Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Hoće li cijena nafte pasti na 20$ po barelu?

Prosinac 21, 2015 13:27


Cijena BRENT nafte je u ponedjeljak ujutro pala na najnižu razinu u posljednih 11 godina te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 36,30$ po barelu.

Razlog strmoglavom padu sa 115$ na sadašnju cijenu u samo godinu i pol dana je radikalna promjena u politici Saudijske Arabije koja više ne želi cijenu nafte držati na najvišoj mogućoj razini nego želi povećati ili barem održati svoj udio u globalnoj proizvodnji te na taj način zadržati utjecaj na cijenu crnog zlata.

Visoka cijena nafte prošlih godina uzrokovala je pokretanje velikih projekata u naftnoj industriji diljem svijeta. Proizvodnja u Rusiji je ove godine rekordno visoka, a u SAD-u vrlo blizu rekordne razine čak i uz nagli pad cijene. Saudijci rušenjem cijene žele proizvodnju u drugim zemljama učiniti neisplativom što bi nužno dovelo do otkazivanja novih projekata i gašenja postojećih bušotina.

No naftna industrija u drugim zemljama je otpornija nego ne donedavno smatralo. Zamjenik ruskog ministra energetike je izjavio da će ruske nafte kompanije početi smanjivati proizvodnju tek kada cijena padne na 0$, čime je očito htio poručiti da Rusija ne planira smanjivati proizvodnju. Proizvodnja u SAD-u je također otpornija nego je itko očekivao. Iako je broj aktivnih bušotina značajno pao u posljednjih godinu dana, iz preostalih se vadi gotovo ista količina nafte kao i kada je cijena bila preko 100$ po barelu.

Upravo na temelju nepopuštanja niti jedne relevantne strane po pitanju proizvodnje, Goldman Sachs – jedna od najvećih američkih banaka, je dala svoju procjenu da bi cijena nafte mogla pasti na samo 20$ po barelu prije nego se trend okrene jer po toj cijeni ne samo da se ne isplati ulagati u nove projekte, nego se čak i na dobrom dijelu postojećih bušotina ostvaruje čisti gubitak, pa bi proizvođači bili prisiljeni gasiti proizvodnju.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati pad na tako nisku cijenu i da je dno vrlo blizu. Kada god na tržištima dođe do velikih promjena cijene, pojavljuju se nerealne prognoze koje se najčešće ne ostvare. Na početku financijske krize, kada je cijena nafte u jednom trenutku dosegnula 147$ po barelu, čak i mnogi ozbiljni analitičari i financijske institucije su davali prognoze o nastavku rasta u nedogled. Upravo je Goldman Sachs 2008. godine smatrao da je samo pitanje vremena kada će cijena nafte dosegnuti 200$ po barelu.

Naravno da je uvijek moguć pad od još nekoliko posto, no treba uzeti u obzir da će proizvodnja vrlo vjerojatno početi padati ako se cijena duže zadrži na ovim razinama, dok će sa svakim novim padom cijene potražnja od strane krajnjih potrošača rasti. Špekulanti na financijskim tržištima već sada drže rekordne količine prodajnih ugovora što znači da ponestaje onih koji špekulativnim aktivnostima mogu dodatno rušiti cijenu, a prije ili kasnije te prodajne pozicije će se morati zatvoriti kupnjom koja će doprinijeti rastu cijene u budućnosti.

Treba imati na umu i da su globalni proizvodni kapaciteti trenutno samo 2% veći od ukupne potrošnje, što se lako može smanjiti radi političkih odluka, ratnih sukoba, terorističkih napada, havarija na naftovodima i sl., što bi uzrokovalo nestašicu na temelju koje bi cijena počela naglo rasti.

Na temelju svega navedenoga, najrealniji scenarij je vraćanje cijene nafte na 80$ po barelu do 2020. godine, što je službena prognoza Međunarodne energetske agencije (IEA).

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (22.12.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.