Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Hoće li cijena zlata nastaviti rasti?

Veljača 08, 2016 11:44

Nakon pada cijene koji traje već četiri i pol godine, cijena zlata od početka godine gotovo neprestano raste. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, cijena po unci iznosi 1169$ što je približno 10% iznad cijene sa početka godine.

Razlozi rasta cijene

Najvažniji razlog rasta cijena zlata je panika na kineskoj burzi koja se nakratko proširila na ostatak svijeta. Budući da zlato glasi za jedno od sigurnih utočišta u nesigurnim vremenima, strah od usporavanja kineskog gospodarstva je uzrokovao rast potražnje što je dovelo do rasta cijene.

Drugi razlog je špekulacija da će, radi sporijeg od očekivanog gospodarskog rasta na globalnoj razini, američka centralna banka kamatne stope podizati sporijim tempom nego se donedavno očekivalo. Naime, rast kamatnih stopa u SAD-u tradicionalno smanjuje interes za posjedovanje zlata koje ne nosi nikakav prinos za razliku od štednje u banci ili držanja obveznica. Dio investitora i špekulanata smatra da će, ukoliko kamatne stope budu rasle sporije od očekivanja, doći do privremenog rasta cijene na kojem će se moći profitirati radi čega već sada kupuju zlato i podižu mu cijenu.

Još jedan argument za rast cijene zlata je masovna potražnja za zlatom od strane država kao što su Kina, Rusija i Njemačka. Kina i Rusija već godinama kupuju velike količine zlata kako bi diverzificirale rezerve centralnih banaka, dok Njemačka svoje postojeće rezerve želi vratiti iz iznozemstva. Naime, Njemačka većinu svojih zaliha drži u trezorima u New Yorku, Londonu i Parizu te je nedavno odlučila veći postotak zaliha nastaviti čuvati u Frankfurtu. U tijeku 2015. godine iz New Yorka je vraćeno nešto manje od 100 tona, a iz Pariza 110 tona zlata.

Hoće li cijena nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutni rast cijene privremen i da će se padajući trend u tijeku godine nastaviti. Vjerojatnost globalne recesije u bliskoj budućnosti je za sada vrlo niska pa je kupnja zlata na temelju straha neopravdana. Kada su u pitanju kamatne stope u SAD-u, moguće je da će rasti nešto sporije nego se očekivalo prije nekoliko mjeseci, no i dalje će rasti te povećavati razliku u prinosu između instrumenata koji donose kamatu i zlata, što će doprinositi interesu za prodaju zlata.

Rast kamatnih stopa će vjerojatno dovesti do nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta na svijetu, što znači da će u većini zemalja na svijetu trebati izdvojiti veći iznos lokalne valute da bi se kupila ista količina zlata. Dakle, jačanje dolara će indirektno podići cijenu zlata i utjecati na smanjivanje potražnje.

Za sada je nastavak pada cijene zlata izgledniji od značajnijeg rasta i postoji realna vjerojatnost da će u tijeku godine cijena zlata barem na kratko pasti na ispod 1000$ po unci.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (09.02.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

-----------------------

Za Admiral Markets:


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.