Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Hoće li dolar nastaviti jačati?

Studeni 14, 2016 11:22

Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa na prošlotjednim američkim izborima uzrokovala je velike pomake na financijskim tržištima. Američki dolar je nakon početnog slabljenja od izborne noći do sada ojačao gotovo 5% u odnosu na euro, a u odnosu na japanski jen čak 6,5%. Cijena zlata je nakon početnog porasta počela naglo padati i od izborne noći do sada ovaj plemeniti metal je izgubio na vrijednosti više od 8%. U trenutku pisanja analize, cijena unce zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1224,75 dolara.

Koji su razlozi ovakvog kretanja?

Pomirljivi tonovi u nastupima nakon pobjede

Već u pobjedničkom govoru u izbornoj noći Trump je potpuno promijenio retoriku. Više nije bilo radikalnih i neprovedivih ideja nego poziv na zajedništvo te čak zahvala Hillary Clinton za njezin dugogodišnji rad u državnoj administraciji. Na financijskim tržištima, na kojima je u prvim trenucima došlo do burne reakcije – prodaje dionica i dolara te prebacivanja kapitala u zlato, brzo je došlo do otriježnjenja. Investitori su shvatili da Trumpova pobjeda nije nikakva tragedija te da Trump nakon izbora neće biti isti kao onaj iz predizborne kampanje.

Zalaganje za bolju poslovnu klimu

U danima nakon izbora sve se više počelo pričati o tome da bi Trump čak mogao biti dobar za američki gospodarski rast. Naime, neka od glavnih Trumpovih predizbornih obećanja su se odnosila na smanjivanje poreza, masovna ulaganja u infrastruktu te smanjivanje američkog tgovinskog deficita (npr. s Kinom i Meksikom). Ukoliko bi došlo barem do djelomčnog ispunjenja navedenih obećanja, vjerojatno bi došlo do ubrzanja gospodarskog rasta u SAD-u, što bi bilo pozitivno za vrijednost dolara.

Podizanje kamatnih stopa po planu

Mnogi su se prije izbora pribojavali da će eventualna Trumpova pobjeda donijeti nestabilnost zbog koje će doći do nove odgode podizanja kamatnih stopa koja se očekuje u prosincu. Na temelju toga, dio investitora je odlučio pričekati s kupnjom dolara dok izbori ne prođu. Sudeći po sadašnjim informacijama vrlo je izgledno da će Federalne rezerve podići kamatne stope idući mjesec. Na temelju toga, na Forex tržištu pojavila se nova potražnja za američkom valutom koja trenutno jača.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi na temelju očekivanja o podizanju kamatnih stopa i pozitivnom utjecaju nove američke administracije na gospodarstvo u idućim tjednima moglo doći do nastavka jačanja dolara. Hoće li se trend jačanja nastaviti i u idućoj godini, ovisit će o prvim Trumpovim potezima na mjestu predsjednika te planovima američke, ali i europske centralne banke u prvom kvartalu iduće godine.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (14.11.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.