Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Hoće li euro slabiti nakon neuvjerljive pobjede Angele Merkel?

Listopad 03, 2017 14:43

U nedjelju 24.09.2017. održani su parlamentarni izbori u Njemačkoj. Kao što je bilo očekivano, CDU/CSU - koalicija dosadašnje kancelarke Angele Merkel, osvojila je najveći broj glasova, ali radi se o pirovoj pobjedi. Naime, koalicija je na jučerašnjim izborima osvojila čak 63 mjesta manje u parlamentu nego prošli put. Većinu izgubljenih mjesta vodećih stranaka osvojila je radikalna desna stranka Afd, koja se protivi masovnom useljavanju stranaca te čak koketira s nacizmom.

Odmah nakon otvaranja Forex tržišta u noći s nedjelje na ponedjeljak, eurom se u odnosu na američki dolar trgovalo po približno 0,5% nižem tečaju nego u petak. U trenutku pisanja analize, tečaj EURUSD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1900, što je još uvijek 13,5% iznad razine s početka godine.

Razlog noćašnjeg pada tečaja je bojazan od političke nestabilnosti u najvećem europskom gospodarstvu. Merkel će vjerojatno morati napraviti koaliciju s nekoliko manjih stranaka kako bi ostala na vlasti, a to znači da će kontinuirano trebati ispunjavati želje manjih stranaka, koje možda neće biti u skladu s njezinim planovima za vođenje države, ali i cijele Europske unije. Ulaskom u parlament, radikalna desnica dobiva vjetar u leđa. Od sad će biti još vidljivija i prisutnija u javnom životu, a dobit će i značajna financijska sredstva koja joj po zakonu pripadaju, što će moći iskoristiti za daljnu promižbu.

Sada slijedi politička trgovina u kojoj će potencijalni partneri pokušati dobiti što više. Pregovori o sastavljanju parlamentarne većine mogli bi potrajati tjednima, a svaki zastoj će biti detaljno popraćen od strane medija. Na temelju toga, analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u idućih tjedan do dva moglo doći do dodatnog pada tečaja eura od nekoliko posto.

Osim njemačkih izbora, još nekoliko događaja bi moglo utjecati na kretanje tečaja ovog tjedna. U nedjelju se održava referendum o neovisnosti Katalonije, koji bi mogao destabilizirati Španjolsku, pa stoga i zajedničku europsku valutu.

U četvrtak izlazi podatak o rastu američkog BDP-a, koji bi također mogao utjecati na tečaj EUR/USD. Očekuje se da je američki BDP u drugom kvartalu porastao 3,1% u odnosu na prethodni kvartal. Ukoliko se ispostavi da je rast bio veći, dolar bi mogao ojačati u odnosu na europsku valutu.

Svi navedeni događaji mogli bi dovesti do pada tečaja eura od nekoliko posto, no nakon toga se može očekivati rast. Naime, u listopadu će Europska centralna banka predstaviti plan početka zatezanja monetarne politike, što će biti prvo zatezanje nakon 2011. godine. To bi tijekom 2018. godine trebalo dovesti do jačanja eura u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Tehničku analizu za kratkoročno kretanje tečaja EURUSD možete pronaći na ovoj stranici.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (25.09.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.