Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Idućih dana mogući veliki pomaci tečaja valuta!

Lipanj 12, 2017 14:48

Aktivnost na najvećem svjetskom financijskom tržišu – Forexu, u posljednje vrijeme raste. Uzroci su politički događaji kao što su britanski izbori, ali i ekonomski, poput odluke o visini kamatnih stopa koju je Europska centralna banka donijela prošli četvrtak.

Za ovaj tjedan je najavljeno još nekoliko sastanaka čelnika važnih svjetskih centralnih banaka, a svaki od njih bi mogao uzrokovati veće pomake tečaja valute njihove zemlje. U srijedu navečer, donesene odluke će javnosti objaviti američka centralna banka, u četvrtak švicarska i britanska, a u petak rano ujutro japanska centralna banka. Točan raspored obajava svih važnih vijesti pogledajte na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa. U nastavku je navedena situacija u kojoj se nalaze spomenute institucije.

Britanska centralna banka

Uz sve neizvjesnosti koje dolaze s Brexitom, na prošlotjednim izborima je došlo do neočekivanog ishoda, što može dovesti do novih političkih napetosti na britanskoj političkoj sceni. Takve situacije u pravilu nisu dobre za investicijsku klimu pa postoji vjerojatnost da će doći do usporavanja gospodarskog rasta. Na temelju tog dodatnog rizika, britanska centralna banka će vjerojatno još neko vrijeme pričekati s početkom dizanja kamatnih stopa, što u kratkom roku može dovesti do usporavanja tempa jačanja britanske valute. Veću korekciju ipak ne treba očekivati, jer je na sadašnjoj razini britanska funta po mnogim parametrima značajno podcijenjena.

Japanska centralna banka

Iako je još uvijek daleko od željene, stopa inflacije u Japanu polagano počinje rasti. Na temelju toga, dio banaka koje aktivno sudjeluju na valutnom tržištu, očekuje da bi centralna banka mogla početi raditi simulacije utjecaja završetka programa ubrizgavanja novca u financijski sustav. Čak i takav mali korak mogao bi dovesti do promjene sentimenta na tržištu i uzrokovati val jačanja japanske valute, koja je u odnosu na američki dolar trenutno 6% slabija nego prošle godine u ovo vrijeme.

Švicarska centralna banka

S obzirom na stajalište SNB-a da je franak ekstremno precijenjen, gotovo sigurno neće doći do podizanja kamatnih stopa, što bi dodatno ojačalo švicarsku valutu. Spuštanje kamatnih stopa također nije izgledno, budući da se iste već nalaze u negativnom teritoriju i na najnižoj razini u povijesti. Moguće je da će SNB pokušati verbalno intervenirati, tj. pokušati investitore na tržištu natjerati da prodaju CHF, te ga na taj način oslabe.

Američka centralna banka

Trenutno jedina od navedenih centralih banaka koja je u ciklusu podizanja kamatnih stopa. Većina analitičara i investitora na valutnom tržištu očekuje da će u srijedu doći do novog podizanja. Moguće je da će takva odluka dovesti do privremenog jačanja američkog dolara, no ne treba očekivati će dolar doći na razinu na kojoj je bio početkom godine. Naime, američka centralna banka je godinama najavljivala dizanje kamatnih stopa, na temelju čega je dolar ojačao gotovo 20%, te je po mnogima trenutno precijenjen.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (12.06.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.