Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Investitori sve više ulažu u rizične instrumente

Rujan 18, 2017 14:17

Posljednjih dana na financijskim tržištima vlada optimizam. Investitori na gotovo svim tržištima ulažu kapital u instrumente kojima tradicionalno raste vrijednost u dobrim gospodarskim vremenima.

Američki dionički indeks SP500 od početka godine porastao je 12%, a danas je dosegnuo rekordno visoku vrijednost od 2054,00 boda. Njemački indeks DAX, kao i ostali indeksi razvijenih europskih tržišta, također su u porastu i ukoliko se trenutni trend nastavi, uskoro bi mogli doći na najviše razine u povijesti.

Raste i cijena nafte, što je još jedan pokazatelj optimizma na tržištima. U trenutku pisanja analize, cijena barela BRENT nafte na platformama Admiral Marketsa iznosi 55,91 USD, što je 5,6% iznad razine s početka mjeseca.

Kako to inače biva u situacijama kada se pojavljuju pozitivne ekonomske i političke vijesti, cijena zlata i ostalih plemenitih metala pada. Zlato je u posljednih desetak dana izgubilo 3% vrijednosti i ima tendenciju daljnjeg pada.

Na Forex tržištu se također vidi pozitivan sentiment. Jačaju valute zemalja koje bi trebale imati koristi od rasta BDP-a na globalnoj razini, kao što su euro, britanska funta i kanadski dolar, a slabe valute koje imaju status sigurnog utočišta, poput švicarskog franka i japanskog jena.

Kanadski dolar jača zbog neočekivane odluke kanadske centralne banke o podizanju kamatnih stopa, što je još jedan signal tržištima da se gospodarska situacija u Kanadi poboljšava. Britanska centralna banka je prije nekoliko dana također najavila rast kamatnih stopa prije kraja godine, na temelju čega je funta naglo ojačala u odnosu na sve ostale valute.

Švicarski franak i japanski jen postepeno slabe zbog smirivanja političke krize vezane za Sjevernu Koreju, ali i dugoročnijih očekivanja o sve bržem gospodarskom rastu na globalnoj razini. Značajnije jačanje ovih valuta može se očekivati tek kad njihove centralne banke odluče podizati kamatne stope, a to barem za sad nije na vidiku.

Tržište kriptovaluta, koje je neusporedivo rizičnije od bilo kojeg drugog spomenutog tržišta, također privlači sve više pažnje. Početkom mjeseca, najtrgovanija kriptovaluta na svijetu – Bitcoin, dosegnula je cijenu od 5.000 USD. Nakon toga je uslijedio strmoglavi pad na 3.000 USD, no cijena se trenutno oporavlja i u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 3.961 USD. Pad je uzrokovan odlukom kineske centralne banke o zatvaranju nekoliko burzi kriptovaluta zbog sumnji da se radi o ekstremno rizičnom ulaganju i prevari. Među investitorima i špekulantima koji ulažu u ovaj oblik digitalnog novca zavladala je panika, jer se može dogoditi da kineske vlasti pokušaju uvesti dodatne restrikcije za trgovanje kriptovalutama. Kina je jedno od najbitnih tržišta za kriptovalute, a jedan od razloga je mnogo jeftinija električna energija nego u razvijenim zemljama, što znači da se "rudarenje" više isplati.

Analitiačari Admiral Marketsa smatraju da će se pozitivno raspoloženje na financijsim tržištima nastaviti, što znači da bi npr. vrijednost britanske funte i nafte trebala rasti, dok bi cijena zlata i švicarskog franka mogla pasti još nekoliko posto. Kada su u pitanju kriptovalute, situacija se toliko brzo razvija da je nemoguće predvidjeti što će se dugoročno događati, ali pad cijena nije problem, jer se preko brokerskih kuća kao što je Admiral Markets može "shortati" kriptovalute, što znači da se može profitirati na padu cijene.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (18.09.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.