Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Isplati li se kupiti australski dolar?

Kolovoz 01, 2016 13:14

Valuta koja će idućih dana biti u fokusu investitora na financijskim tržištima i kojoj bi zbog objava važnih vijesti tečaj mogao najviše oscilirati, bit će australski dolar. Naime, u noći s ponedjeljka na utorak Australski statistički zavod objavljuje podatke o trgovinskoj bilanci i broju izdanih građevinskih dozvola u srpnju, što u pravilu uzrokuje veće pomake na valutnom tržištu.

U utorak rano ujutro doći će do još većeg pomaka na tržištu budući da australska centralna banka objavljuje odluku o visini referentnih kamatnih stopa te će tog dana australska valuta gotovo sigurno imati najveće oscilacije tečaja.

Posljednjih godina australski dolar značajno je oslabio u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Trenutno je u odnosu na euro 25% slabiji nego je bio sredinom 2012. godine, dok je u istom periodu u odnosu na američki dolar oslabio 30%. Zbog velikog pada mnogi investitori i analitičari očekuju da će za godinu ili dvije australski dolar biti značajno jači nego je sada te da ga se na sadašnjoj razini isplati kupiti.

Postoji nekoliko dobrih argumenata za takvo stajalište. Prvo, centralna banka koja je godinama u svakom obraćanju javnosti naglašavala da je AUD precijenjen i da se može očekivati slabljenje, od prošle godine ne spominje tečaj valute niti potrebu za daljnjim slabljenjem, što se može protumačiti kao znak da je centralna banka zadovoljna tečajem i ne želi daljnje slabljenje. Drugo, trenutno čak 70% velikih špekulanata na američkom futures tržištu ima otvorene prodajne pozicije na AUD, što znači da više nema mnogo onih koji svojoj prodajom mogu dalje rušiti vrijednost australske valute . Svi koji već imaju prodajne pozicije prije ili kasnije će ih početi zatvarati, tj. kupovati AUD čime će mu vjerojatno mjesecima podizati vrijednost.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da postoji mogućnost da će na ovotjednom sastanku doći do dodatnog spuštanja kamatnih stopa što može dovesti do dodatnog blagog slabljenja AUD, no sa sadašnje razine ne treba očekivati značajniji pad. Ukoliko idućih godinu ili dvije ne bude većih ekonomskih problema na globalnoj razini ili u Kini, koja je najvažnije tržište za izvoz australskih sirovina, postoji velika vjerojatnost da će australska valuta u odnosu na euro i američki dolar ojačati 10-15%.

Do jačanja bi trebalo doći i u odnosu na japanski jen koji ponovno postaje precijenjen te ukoliko se trend jačanja uskoro ne okrene, japanska vlada i centralna banka će biti prisiljene intervenirati na tržištu i oslabiti ga.

Osim odluke o visini kamatnih stopa u Australiji, tijekom tjedna pažnju treba obratiti i na odluku britanske centralne banke o visini kamatnih stopa koje će vjerojatno biti spuštene (četvrtak) i na objavu podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u srpnju u SAD-u (petak).

Za Admiral Markets:
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (01.08.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.