Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Isplati li se kupiti funtu nakon naglog pada?

Lipanj 27, 2016 15:17

Kada je u noći s četvrtka na petak postalo jasno da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, došlo je do naglog slabljenja britanske funte. Funta je do sada u odnosu na euro oslabila 9%, u odnosu na američki dolar 11%, a u odnosu na japanski jen čak 16%.

U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa jedna funta vrijedi 1,32 američka dolara, što je najniži tečaj u posljednjih 30 godina.

Hoće li tečaj nastaviti padati?

Mnogi analitičari i investitori na financijskim tržištima smatraju da bi funta u idućim mjesecima mogla oslabiti dodatnih 10%. Takvo stajalište se temelji na očekivanom zastoju u investicijama do kojeg će vrlo vjerojatno doći zbog nesigurnosti koju donosi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Moguće je da će u UK doći do blage recesije, zbog čega će britanska centralna banka morati dodatno popustiti monetarnu politiku. Ako bi svi ostali uvjeti ostali nepromijenjeni, novac koji bi u tom slučaju bio ubrizgan u financijski sustav doveo bi do novog pada vrijednosti funte u odnosu na ostale valute.

No problem je u tome što će rezultat referenduma uzrokovati akcije i svih ostalih najvažnijih financijskih institucija na svijetu. Europska Unija je uz SAD najveće tržište na svijetu i bilo kakvo usporavanje gospodarskog rasta u Europi će se osjetiti diljem svijeta.

Dan nakon referenduma mnogi su analitičari izjavili da na očekivano podizanje kamatnih stopa od strane američke centralne banke u rujnu treba zaboraviti i da do podizanja neće doći do iduće godine. Ukoliko se takvo predviđanje ispostavi točnim, doći će do novog vala slabljenja dolara u odnosu na sve ostale valute uključujući britansku funtu.

Japanska vlada i centralna banka također su zabrinute. Jen ponovno postaje prejak, što počinje štetiti japanskom izvozu. Moguće je da će centralna banka intervenrati i direktno na tržištu početi masovno prodavati jene i kupovati ostale valute. Ukoliko dođe do intervencije, mnogi špekulanti će biti prisiljeni zatvoriti prodajne pozicije kojima su prodavali funte i američke dolare, a kupovali jene. To bi dovelo do masovne kupnje funte koja bi u takvoj situaciji jačala.

No i bez intervencije centralnih banaka, nije izgledno očekivati nastavak slabljenja britanske valute u nedogled. Velika većina onih koji su htjeli prodati funtu već su to napravili i sada ponestaje novih prodavača koji mogu dodatno pogurati tečaj prema dolje.

Treba imati na umu i da se gospodarska suradnja Ujedinjenog Kraljevstva i EU neće mnogo niti brzo mijenjati. Naime, UK će u EU ostati još minimalno dvije godine, a čak i nakon izlaska, vjerojatno će sklopiti sporazume po kojima će se gospodarska suradnja nastaviti odvijati sasvim normalno.

Na temelju svega gore navedenoga, analitičari Admiral Marketsa smatraju da ne treba očekivati značajan pad tečaja funte sa sadašnje razine. Izglednije je da će doći do barem privremenog jačanja funte od 3-5% na temelju zatvaranja prodajnih pozicija koje su posljednjih dana masovno otvarane. Nakon toga, smjer kretanja tečaja ovisit će o podacima o stanju gospodarstava i djelovanju centralnih banaka najvažnijih svjetskih zemalja.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele od stručnjaka naučiti kako ostvarivati profit na kratkoročnim osilacijama valutnih tečajeva i cijena financijskih instrumenata, pozivamo na besplatni seminar po nazivom Brexit - Sveti gral za profesionalne ulagače. Da biste vidjeli detalje o seminaru i link za prijavu, kliknite na sliku u nastavku ili na ovaj link.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.