Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Je li pad cijene nafte nakon sastanka OPEC-a privremen?

Svi 29, 2017 14:27

Prije nekoliko dana održan je redoviti sastanak predstavnika zemalja OPEC-a na kojem se odlučivalo o aktivnostima ove organizacije. S obzirom na velike promjene cijene nafte zadnjih godina, sudionici na energetskim i financijskim tržištima s nestrpljenjem su čekali sastanak te su burno reagirali odmah pri objavi donesenih odluka.

Između ostalog, odlučeno je da će kartel produžiti period u kojem će proizvoditi 1,8 milijuna barela nafte manje od kapaciteta, a restrikcije će trajati minimalno do početka 2018. godine. Rusija, koja nije članica OPEC-a, ali je veliki proizvođač nafte, također će sudjelovati u restrikcijama. Odmah nakon objave ove vijesti cijena nafte je neočekivano pala te je pri zatvaranju financijskih tržišta u četvrtak barel BRENT nafte na platformama Admiral Marketsa koštao 51,14$, što je čak 6% ispod najviše cijene toga dana.

Razlog pada cijene je očekivanje velikog broja sudionika na financijskim tržištima da će doći do većih restrikcija proizvodnje, na koje se OPEC ovog puta ipak nije odlučio. Ministar energetike Saudijske Arabije, Khalid al-Falih, izjavio je da se na sastanku raspravljalo o dužem periodu restrikcija, no zaključeno je da je produžetak u trajanju od 9 mjeseci optimalan. Također je izjavio da smatra kako je pad cijene privremen te da očekuje oporavak, jer bi globalne zalihe nafte trebale početi brže padati u trećem kvartalu ove godine.

Neformalni cilj OPEC-a je smanjiti globalne zalihe nafte koje trenutno iznose 3 milijarde barela na petogodišnji prosjek od 2,7 milijardi barela, što bi trebalo dovesti do rasta cijene. Rast cijene je u interesu svim zemljama koje su izvoznice nafte, a trenutno je možda najvažniji Saudijskoj Arabiji i Rusiji. Naime, u Rusiji se iduće godine održavaju predsjednički izbori, što znači da će Putin vjerojatno htjeti pokrenuti mnoge infrastrukturne projekte kako to inače biva pred izbore, a za to treba novac. Budući da se 70-80% ruskog proračuna temelji na prihodima od nafte i plina, nije teško zaključiti da je Putinu u interesu rast cijene crnog zlata. Saudijska Arabija iduće godine planira djelomično privatizirati državnu naftnu kompaniju Aramco, a cijene po kojoj će privatnim investitorima prodati dionice, najvećim dijelom će se temeljiti na prihodima i profitu kompanije, koji ovise o cijeni nafte. Zbog toga, Saudijci također imaju motiv poduzeti sve što se može kako bi postigli rast cijene nafte na globalnom tržištu.

Na temelju svega navedenog, analitičari Admiral Marketsa smatraju da će cijena nafte u bliskoj budućnosti rasti. Do kraja godine, cijena BRENT nafte sa sadašnjih 52,00$ lako bi mogla, barem na kratko, porasti na 60,00 ili čak 65,00$ po barelu, što je porast od 15-25% u odnosu na sadašnju cijenu.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (29.05.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.