Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Je li pad cijene nafte privremen?

Ožujak 27, 2017 14:27

Nakon nekoliko mjeseci laganog rasta cijene nafte na 55$ po barelu, u posljednjih mjesec dana je došlo do naglog pada. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, cijena barela BRENT nafte iznosi 50,39$, što je približno 10% ispod razine s početka ožujka.

Koji su razlozi pada cijene?

Usprkos dogovoru zemalja članica OPEC-a i Rusije, proizvodnja je u posljednjih nekoliko i dalje visoka te iznosi 96,52 milijuna barela dnevno na globalnoj razini. Proizvodnja u SAD-u iznosi 9,1 milijun barela dnevno i trenutno je na najvišoj razini u posljednjih godinu dana.

Porast proizvodnje je doveo do rasta zaliha u SAD-u, koje trenutno iznose 528 milijuna barela, što je 7% više nego prije godinu dana. U takvoj situaciji oni koji posjeduju naftu spremni su je ponuditi jeftinije, što dovodi do pada cijene.

Špekulanti na financijskim tržištima također su počeli masovno zatvarati kupovne pozicije te otvarati prodajne, na kojima će profitirati ukoliko dođe do pada cijene.

Kakvo kretanje očekivati u budućnosti?

Trenutni pad vjerojatno neće dugo trajati. Sasvim je uobičajeno da nakon nekoliko mjeseci rasta dođe do privremene korekcije. Politička odluka OPEC-a i dogovor s Rusijom je dugoročne naravi i pravi učinak će se vjerojatno vidjeti tek za godinu do dvije.

Zalihe nafte izvan SAD-a su počele padati iz čega se može zaključiti da se situacija lagano mijenja. U posljednjih godinu dana japanske zalihe nafte su pale 6%, europske 2%, a kineske za čak 7%. Ukoliko se ovaj trend nastavi, moglo bi doći do privremene nestašice u posjedinim dijelovima svijeta, što će dovesti do naglog rasta cijene.

Očekivani gospodarski rast na globalnoj razini takđer bi trebao doprinijeti rastu cijene nafte, jer veća proizvodnja i kupovna moć redovito dovode do veće potrošnje energije.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je tečaj američkog dolara. Naime, budući da se većina sirove nafte na globalnoj razini prodaje u dolarima, kad god tečaj dolara pada, cijena nafte raste. Razlog je povoljnija cijena u ostalim valutama. Ako bi dolar u odnosu na euro oslabio 20%, nafta bi za Europljane postala 20% povoljnija, što bi vjerojatno dovelo do veće potražnje u Europi i rasta cijene.

Po mnogim parametrima, američki dolar je još uvijek precijenjen i može se očekivati da će na kraju godine biti barem nekoliko posto slabiji nego je trenutno. To može dovesti i do dodatnih nekoliko posto rasta cijene nafte na temelju kretanja valuta.

Na temelju svega navedenog, analitičari Admiral Marketsa smatraju da trenutni pad cijene crnog zlata neće dugo trajati. Uvijek je moguć dodatni pad od nekoliko posto, no na kraju godine cijena će vjerojatno biti iznad sadašnje razine. Moguć je čak i privremeni porast na 60$ po barelu.

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (27.03.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.