Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Jesu li investitori izgubili povjerenje u britansku centralnu banku?

Kolovoz 07, 2017 13:15

Reakcija investitora na financijskim tržištima na prošlotjedni govor Marka Carneya, guvernera britanske centralne banke, pomalo je neuobičajena. Naime, guverner je u nekoliko navrata direktno komentirao situaciju na financijskim tržištima te izrazio stajalište da će kamatne stope rasti bržim tempom nego što investitori trenutno očekuju.

U normalnim okolnostima, funta bi na takve komentare naglo ojačala, no ovoga puta je došlo do naglog slabljenja, pogotovo u odnosu na euro. U trenutku pisanja analize, tečaj EUR/GBP na platformama Admiral Marketsa iznosi 0.9045, što je najniža razina funte nakon referenduma o Brexitu.

Investitori se očito pribojavaju da će pregovori Ujedinjenog Kraljevstva i EU o uvjetima suradnje nakon Brexita biti spori i nepovoljno se odraziti na gospodarsku situaciju u Britaniji, a ono što je loše za gospodarstvo, loše je i za tečaj valute te zemlje.

Još jedan razlog zbog kojeg je funta u odnosu na euro oslabila 9% u samo nekoliko mjeseci je preveliki optimizam investitora po pitanju aktivnosti Europske centralne banke. Naime, u posljednjem obraćanju javnosti, predsjednik vijeća guvernera ECB-a bio je u potpuno suprotnoj situaciji nego Mark Carney. Mario Draghi je pokušao upozoriti investitore da će tempo zatezanja monetarne politike biti vrlo spor i da nema potrebe za žurbom, no investitori ni njemu nisu vjerovali, nego su odmah počeli masovno kupovati euro, čime su mu podigli vrijednost u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute na svijetu.

Veliki interes za kupnju eura i prodaju funte doveo je do toga da na američkom tržištu futures ugovora i opcija, veliki špekulanti trenutno u kupovnim pozicijama na euru imaju 10,6 milijardi eura više nego u prodajnim pozicijama, dok na britanskoj funti imaju 2,4 milijarde funti neto prodajnih pozicija.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da su investitori trenutno pretjerano optimistični po pitanju očekivanog kretanja tečaja eura u odnosu na funtu. Situacija u Velikoj Britaniji nije toliko loša da opravda tečaj funte na praktički najnižoj razini u posljednjih 10 godina. Prije ili kasnije će doći do rasta potražnje za britanskom funtom, koja će tada, vjerojatno u kratkom periodu, naglo ojačati.

Statistički podaci koje će britanska centralna banka pomno pratiti idućih mjeseci su stopa inflacije koja je pri zadnjem mjerenju iznosila 2.6%, što je osjetno više od idealnih 2.0%, te podaci o visini prosječne plaće koja u Britaniji ne raste, iako je stopa nezaposlenosti najniža u posljednjih 40 godina. Ukoliko bilo koji od ova dva pokazatelja poraste sa sadašnjih razina, centralna banka će biti prisiljena dizati kamatne stope, što će dovesti do vraćanja povjerenja u britansku valutu.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (07.08.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.