Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Još uvijek nije dobar trenutak za kupnju američkog dolara!

Srpanj 24, 2017 13:29


Nakon što je američki dolar u samo četiri mjeseca oslabio 10,2% u odnosu na euro, sve više investitora smatra da je sada dobar trenutak za kupnju američke valute. No, kolika je realna vjerojatnost da će dolar sa sadašnje razine značajnije ojačati?

Uzroke naglog slabljenja dolara zadnjih mjeseci u odnosu na gotovo sve ostale važne svjetske valute treba tražiti u kretanjima na Forex tržištu 2014. godine. Naime, tada je situacija bila potpuno drugačija. Američki dolar je počeo naglo jačati u odnosu na sve ostale najtrgovanije svjetske valute, a razlog je bila najava američke centralne banke da uskoro slijedi namjerno dizanje kamatnih stopa u SAD-u. Velikim bankama, investicijskim fondovima, privatnim investitorima i špekulantima to je bio siguran znak da je kriza završena i da će prinos na posjedovanje vrijednosnih papira denominiranim u dolarima značajno rasti idućih godina. Iz tog razloga, masovno su počeli prebacivati kapital iz ostalih valuta u dolar, koji je nakon toga godinama jačao te pri tome postao značajno precijenjen.

U međuvremenu je i ostatak razvijenog svijeta počeo izlaziti iz krize, a to znači da će centralne banke ostalih razvijenih gospodarstava morati napraviti iste korake kao i američka. Trenutno smo u fazi u kojoj je kanadska centralna banka počela dizati kamatne stope i uzrokovala naglo jačanje kanadske valute, dok europski centralni bankari sve češće otvoreno govore da se bliži trenutak rasta kamatnih stopa i na starom kontinentu. Upravo takvi komentari uzrokuju jačanje eura i britanske funte u odnosu na američki dolar. Naime, isti onaj kapital koji je prije nekoliko godina odlazio u SAD, sad se vraća u Europu.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutni trend slabljenja dolara u odnosu na europske valute tek počeo, te da još uvijek nije došlo vrijeme za dugoročnije ulaganje u dolar. Nakon neprekidnog trenda slabljenja dolara u odnosu na euro posljednjih mjesec dana, moguća je korekcija, ali vjerojatno će biti plitka i kratkotrajna. To znači da je bolje pričekati eventualnu korekciju i na financijskim tržištima "shortati" dolar, tj. profitirati na njegovom daljnjem slabljenju, nego se upuštati u rizik kupnje američke valute.

Za razliku od dolara, valuta koja ima potencijal značajnog jačanja u odnosu na euro je britanska funta. Naime, funta je u odnosu na euro u posljednja 3 mjeseca oslabila 6,5% te je vrlo blizu višegodišnjeg dna. Budući da je stopa inflacije u Ujedinjenim Kraljevstvu osjetno viša nego u ostatku Europe, britanska centralna banka bi se ranije od europske mogla odlučiti na promjenu monetarne politike, što bi dovelo do naglog jačanja funte u odnosu na euro pa stoga i u odnosu na hrvatsku kunu.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (24.07.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.