Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Kakav će utjecaj Trumpov napad na Siriju imati na financijska tržišta?

Travanj 10, 2017 12:48

Prije nekoliko dana došlo je do radikalnog zaokreta američkog predsjednika Trumpa po pitanju situacije u Siriji. Naime, na temelju Trumpovih izjava u posljednjih godinu dana, dalo se zaključiti da se SAD ne treba miješati te da Assad ne treba nužno odstupiti s vlasti. Raketni napad na vojnu bazu sirijske vojske je znak da se američka politika promijenila, što znači da SAD ponovno ima potpuno suprotno stajalište o Siriji nego Rusija, koja je već godinama direktno uključena u sukob.

Napad se dogodio u trenutku službenog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinping-a SAD-u, nakon kojeg je Trump naredio premještanje ratne flote iz Singapura prema Sjevernoj Koreji, koju smatra najvećom prijetnjom u regiji. No Sjeverna Koreja je važan saveznik Kine, što može dovesti do novih napetosti SAD-a s još jednom gospodarskom i vojnom silom.

Kako su reagirala financijska tržišta?

Odmah nakon objave vijesti o napadu na Siriju, došlo je do naglog skoka cijene zlata, kojem je vrijednost u noći s četvrtka na petak porasla 1,4% te jačanja japanskog jena, koji je u odnosu na dolar ojačao približno 1%. Cijena nafte je u istom periodu skočila dodatnih 2% te u trenutku pisanja analize, barel BRENT nafte na platformama Admiral Marketsa košta 55,55$, što je 9% iznad razine od prije mjesec dana.

Kakvo kretanje očekivati u budućnosti?

U većini slučajeva, pomaci na financijskim tržištima uzrokovani neplaniranim političkim odlukama, prirodnim katastrofama, terorističkim napadima i sl., budu kratkog vijeka. Vjerojatnost da će spomenuti događaji i napetosti između velikih sila prerasti u otvoreni sukob relativno je mala. Investitori na financijskim tržištima već su se smirili i svojom kupnjom i prodajom vratili tečaj jena i cijenu zlata na razinu na kojoj su bili prije napada. Cijena nafte nastavila je rasti, no u trenutnu napada već se nalazila u snažnom rastućem trendu.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju će u roku nekoliko dana investitori na financijskim tržištima gotovo u potpunosti zaboraviti na političke trzavice i fokusirati se na gospodarska kretanja u najvažnijim svjetskim gospodarstvima te na francuske izbore koji se održavaju krajem mjeseca.

Kada je u pitanju gospodarska situacija, postoji mogućnost da će investitori vrlo brzo početi prodavati dolare i kupovati eure i britanske funte. Naime, tijekom ožujka je u SAD-u otvoreno čak 76 tisuća radnih mjesta manje nego je bilo očekivano, što može dovesti do usporavanja tempa podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke. S druge strane, u Europi raste stopa inflacije, što bi vrlo brzo moglo dovesti do najave dizanja kamatnih stopa od strane europske i britanske centralne banke, a to će gotovo sigurno dovesti do jačanja eura i funte u odnosu na američki dolar.

Eventualna pobjeda Le Pen na francuskim izborima može biti uteg za euro, no sudeći po anketama vjerojatnost poraza joj je veća od vjerojatnosti pobjede , što znači da ukoliko rezultat izbora bude u skladu s anketama, učinak na tečaj eura bit će pozitivan.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (10.04.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.