Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Kako će Amerikanci, Švicarci i Britanci reagirati na odluku Europske centralne banke?

Ožujak 14, 2016 15:19

Još se uvijek nije slegla prašina nakon neuobičajeno velikih kretanja na financijskim tržištima koje je u četvrtak uzrokovala Europska centralna banka, a investitori na financijskim tržištima se već fokusiraju na nove važne događaje koji su najavljeni za ovaj tjedan.

Naime, radi iznimno niske stope inflacije Europska centralna banka je očekivano odlučila dodatno spustiti kamatne stope u negativni teritorij (na depozite banaka kamatna stopa je snižena sa -0,3% na -0,4%) te povećati iznos kojeg ubrizgava u financijski sustav sa 60 na 80 milijardi eura mjesečno. Odmah nakon objave ove odluke euro je očekivano oslabio približno 1%, no za vrijeme konferencije za javnost, Mario Draghi, guverner ECB-a, izjavio je se kamatne stope ne mogu u nedogled spuštati u negativni teritorij i da ne očekuje dodatno spuštanje sa ove razine. Investitori na financijskim tržištima su tu izjavu protumačili kao najavu završetka ciklusa popuštanja monetarne politike koju je ECB provodila od početka financijske krize, te su masovno počeli kupovati euro koji je u samo nekoliko sati ojačao približno 3,5%.

Budući da je Europska centralna banka druga najveća centralna banka na svijetu, i njene odluke utječu na financijska tržišta diljem svijeta, ostale centralne banke će sigurno uzeti u obzir gore navedenu odluku i svoje planove prilagoditi novoj situaciji.

U toku tjedna nekoliko drugih važnih centralnih banaka također odlučuje o visini kamatnih stopa i treba se pripremiti na eventualne nove nagle pomake tečaja valuta.

Centralne banke Japana, Švicarske i Ujedinjeg Kraljevstva vjerojatno neće donositi odluke o promjenama visine kamatnih stopa, ali će sigurno u komentarima poručiti da će labavu monetaru politiku nastaviti provoditi sve dok bude potrebno. Bilo kakva najava skorašnjeg podizanja kamatnih stopa bi vjerojatno dovela do naglog jačanja valute, što ne bi bilo dobro za izvoz domaćeg gospodarstva. Upravo je nastavak jačanja vlastite valute najveća briga američkoj centralnoj banci koja u srijedu donosi odluku o visini kamatnih stopa. Iako je gospodarska situacija u SAD-u relativno dobra, Federalne rezerve se vjerojatno neće odlučiti na podizanje kamatnih stopa kako ne bi dovele do prebrzog jačanja američkog dolara koji bi mogao naštetiti američkom izvozu, nego će samo najaviti podizanje na nekom od idućih sastanaka.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će relativno optimističan ton komentara čelnice Federalnih rezervi biti dovoljan za zaustavljenje dodatnog slabljenja dolara u odnosu na euro u idućim tjednima. Dugoročno će dolar vjerojatno nastaviti jačati, jer će osjetno bolja gospodarska situacija u SAD-u u odnosu na situaciju u Europi, te osjetno više kamatne stope koje iz toga proizlaze, prije ili kasnije uzrokovati novi val masovnog prebacivanja kapitala u SAD i jačanje dolara. Kretanja tečaja poput onog od prošlog tjedna su vjerojatno samo privremene anomalije koje bi se trebale brzo ispraviti.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (15.03.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

-----------------------

Za Admiral Markets:


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.