Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Kako investitori zarađuju na neracionalnim financijskim tržištima?

Lipanj 18, 2018 13:08

Svi koji su ulagali na financijskim tržištima ili barem pratili kretanje cijena dionica, valuta, zlata i sl., znaju da se tržište ponekad ponaša neobično. Na temelju jedne vijesti cijena se zna pomaknuti nekoliko posto na potpuno neočekivanu stranu, što može dovesti do dužeg čekanja na zaradu pri ulaganju. Ponekad izađe loša vijest o npr. stopi nezaposlenosti u Francuskoj, a posljedica bude jačanje japanskog jena, koji na prvi pogled nema veze s Europom ili zbog trzavica između Trumpa i Kim Jong-una dođe do pada cijene dionice BMW-a, koja na prvi pogled ne bi uopće trebala reagirati na takvu vijest.

Jedna takva situacija dogodila se prošlog tjedna. Europska centralna banka je objavila informaciju da vjerojatno neće dizati kamatne stope do ljeta 2019. godine. Investitori na financijskim tržištima su očito smatrali da će do podizanja doći na proljeće iduće godine pa su ostali razočarani i počeli su masovno prodavati eure. Tečaj EUR/USD je u četvrtak oslabio 2%, a u trenutku pisanja teksta na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1574, što 6,5% ispod razine od prije dva mjeseca.

Dakle, zbog toga što je ECB na samo nekoliko mjeseci odgodio podizanje kamatnih stopa, što eventualno može dovesti do toga da će referentna kamatna stopa dosegnuti 3% na ljeto 2021., a ne na proljeće iste godine, mnogi investitori su odmah spremni riješiti se europske valute po osjetno nižoj cijeni. Prije ili kasnije će na temelju suprotne vijesti euro ojačati nekoliko posto i nadoknaditi svu izgubljenu vrijednost.

Još jedan primjer je velika volatilnost kretanja cijene nafte. Naime, 2014. godine je cijena po barelu iznosila preko 100$, da bi u samo dvije godine pala na 27$ na temelju odluke OPEC-a o višoj proizvodnji. Kasnije su svi shvatili da se s rušenjem cijene pretjeralo, stoga su investitori i špekulanti masovno počeli kupovati financijske ugovore vezane za cijenu nafte, čime su digli cijenu crnog zlata na trenutnih 73$ po barelu.

Zaključak svega je da su financijska tržišta nepredvidiva i da se ne treba baviti ulaganjem niti kratkoročnim trgovanjem, zar ne?

Zapravo, za sve koji žele ulagati na financijskim tržištima, informacija da tržišta pretjeruju je fenomenalna vijest! Upravo zbog te kratkoročne neefikasnosti, cijene valuta na Forex tržištu, dionica, financijskih ugovora na zlato, naftu i sl. su često ili previsoke ili preniske. Sve što treba napraviti je prepoznati takvu situaciju, uložiti novac i pričekati da se cijena vrati na fer vrijednost. Budući da cijena pojedinih instrumenata ponekad bez opravdanog razloga poraste ili padne nekoliko desetaka posto u kratkom periodu, kasnije se za podjednak postotak vrati nazad. Pri tome, svi iskusni investitori koji znaju prepoznati idealan trenutak za ulaganje mogu ostvariti profit od nekoliko desetaka posto godišnje, a oni koji su spremni koristiti financijsku polugu čak i više od toga.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutno kretanje tečaja eura u odnosu na dolar još jedna takva situacija u kojoj je tržište kratkoročno pretjeralo. Investitori kao da su zaboravili da kamatne stope u SAD-u neće rasti u nedogled, a u Europi neće vječno ostati na nuli. Onoga trena, kada kritična masa sudionika na tržištu shvati da bi moglo doći do promjene, euro bi mogao značajno ojačati, a dolar značajno oslabiti sa sadašnje razine. Trend jačanja eura bi nakon toga mogao trajati do početka iduće recesije u Europi, koja za sad nije na vidiku, ali će prije ili kasnije sigurno doći.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (18.06.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.