Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Kakve će biti posljedice katastrofalno lošeg izvješća sa tržišta rada?

Lipanj 06, 2016 14:46

U petak su objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mjesta u svibnju na američkom tržištu rada. Iako je stopa nezaposlenosti pala sa 4,9% na 4,7%, novih radnih mjesta otvoreno je neuobičajeno malo – samo 38 tisuća, što je najgori mjesečni podatak još od 2012. godine.

Investitori na financijskim tržištima burno su reagirali na ovu vijest i odmah počeli masovno prodavati američki dolar i kupovati druge valute. Dolar je u toku večeri u odnosu na euro ali i većinu drugih valuta izgubio 2% vrijednosti i još uvijek ima tendenciju slabljenja. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa jedan euro vrijedi 1,1352 američkih dolara, što je najviša razina u posljednja tri tjedna.

Katastrofalno loš izvještaj o stanju tržišta rada će sigurno još neko vrijeme biti u fokusu investitora jer bi mogao uzrokovati novu odgodu podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Naime, čelnica američke centralne banke u više navrata je izjavila da ukoliko se gospodarska situacija nastavi popravljati, kao što je bio slučaj posljednjih mjeseci, bilo bi prikladno u toku ljeta nastaviti podizati kamatne stope i stvoriti si prostor za ponovno spuštanje u idućoj recesiji. Ovaj izvještaj značajno smanjuje vjerojatnost takvog scenarija, a budući da su na jesen američki izbori koji će također donijeti određenu neizvjestost po pitanju buduće ekonomske politike SAD-a, neki investitori smatraju da američka centralna banka možda neće podići kamatne stope do iduće godine. Radi toga, sada masovno prebacuju kapital u druge valute za koje smatraju da bi mogle jačati idućih mjeseci.

Cijene dionica su u petak također naglo pale, no u toku dana su se oporavile. Radi neizvjesnosti koju je donijela ova vijest, cijena zlata je naglo skočila, čime je nadoknadila dobar dio izgubljene vrijednosti u tijeku svibnja. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa unca zlata vrijedi 1242 dolara.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je loš mjesec na tržištu rada iznimka, te da će se u idućim mjesecima stanje značajno popraviti. Radi toga, ne treba očekivati značajnije slabljenje dolara. Vjerojatnost da će američka centralna banka u toku godine nastaviti podizati kamatne stope vrlo je visoka, a hoće li to biti mjesec prije ili kasnije nije toliko bitno. Ostale centralne banke kao što su europska i japanska, ne samo da uopće nemaju u planu podizati kamatne stope, nego bi ih mogle dodatno spustiti. U takvoj situaciji će prije ili kasnije doći do prebacivanja kapitala iz ostalih valuta u dolar, na temelju čega se može očekivati još jedan val jačanja američke valute.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (06.06.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.