Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Kaos na financijskim tržištima! 2015.08.24

Kolovoz 24, 2015 15:58


Nakon relativno mirnog ljeta na financijskim tržištima, zadnjih dana je došlo do neuobičajeno velikih pomaka tečaja valuta i vrijednosti dionica i nafte.

Najveći pomak dogodio se na kineskom dioničkom tržištu. Na temelju straha od naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, referentni indeks šangajske burze u ponedjeljak je pao dodatnih 8,5% te se sada nalazi čak 37,8% ispod rekordne razine dosegnute u lipnju ove godine.

Panika se proširila i na većinu ostilih burzi pa je britanski FTSE100 u posljednja dva tjedna pao 11% a njemački DAX 15%. Pad na američkim burzama je bio nešto manji. SP500 je u istom periodu pao 7,3% a NASDAQ 10,6%.

Cijena nafte nastavila je padati. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa cijena WTI nafte iznosi 39,30$ po barelu što je čak 19% ispod razine na kojoj je bila prije mjesec dana.

Na valutnom tržištu također je došlo do neuobičajeno velikih promjena vrijednosti tečaja najvažnijih svjetskih valuta. U posljednja četiri radna dana, euro je u odnosu na američki dolar ojačao više od 5% te se sada nalazi na najvišoj razini od veljače ove godine. Japanski jen je ojačao 4% dok su britanska funta i švicarski franak ostali na približno istoj razini na kojoj su bili prošli tjedan.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da se pad na dionicama može nastaviti, te najtrgovaniji europski i američki indeksi lako mogu pasti još 5-10%. Nakon ogromnog rasta vrijednosti indeksa koji su zadnjih godina porasli preko 200%, i korekcija koja je trenutno u tijeku isto tako može biti dugotrajna i postotno značajna. Kada su u pitanju valute, jačanje eura je privremeno i vjerojatno neće dugo potrajati. Razlog za naglo jačanje europske valute je takozvani „short squeeze" u kojem svi oni koji su prodavali euro posljednjih godinu dana sada zatvaraju svoje pozicije te na taj način doprinose potražnji za eurom.

Drugi razlog privremenog jačanja eura i slabljenja dolara je špekulacija da će američka centralna banka možda odgoditi podizanje kamatnih stopa do prosinca te na taj način još nekoliko mjeseci cijenu novca na tržištu održati iznimno nisko. No bez obzira na točan trenutak podizanja kamatnih stopa, taj potez će prije ili kasnije uzrokovati još jedan val jačanja američke valute od 10-15%.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (25.08.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.