Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Najvažniji ekonomski događaji ovog tjedna! 2016.05.16

Svi 16, 2016 15:24

Nakon prošlog tjedna, koji je na financijskim tržištima bio obilježen jačanjem američkog dolara i rastom cijene nafte, počinje tjedan u kojem će biti objavljeno još više važnih ekonomskih vijesti, koje bi mogle uzrokovati velike pomake tečaja valuta, cijena dionica, energenata i plemenitih metala.

Ponedjeljak

Neradni je dan u Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj, pa su mnoga važna financijska tržišta u Europi zatvorena. Odmah nakon otvaranja tržišta u noći sa ponedjeljka na utorak mogući su veći pomaci, kako bi se vrijednost financijskih instrumenata uskladila sa kretanjima na ostalim financijskim tržištima.

Utorak

Britanci i Amerikanci objavljuju podatke o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena. U situacijama kada dođe do neplanirane i velike promjene vrijednosti indeksa, investitori na financijskim tržištima znaju burno reagirati, jer očekuju reakciju od strane centralne banke, kojoj je u gotovo svim zemljama na svijetu kontroliranje stope inflacije glavna zadaća. Budući da se bliži lipanj, mjesec u kojem američka centralna banka ponovno odlučuje o visini kamatnih stopa, ukoliko dođe do rasta indeksa potrošačkih cijena, investitori bi mogli odmah početi masovno kupovati američki dolar i podizati mu vrijednost.

Srijeda

Britanci objavljuju podatke o broju nezaposlenih i stopi nezaposlenosti u travnju. Odmah pri objavi vijesti moguća je nagla promjena tečaja britanske funte, no bez obzira na ovaj podatak, idućih mjesec dana na tečaj britanske valute najviše će utjecati vijesti o referendumu. Funta je trentno jedna od valuta na kojoj je otvoreno najviše špekulativnih prodajnih pozicija, te bi nakon referenduma mogla naglo ojačati ukoliko Britanci odluče ostati u EU.

Četvrtak

Objavljuju se podaci o broju novih nezaposlenih osoba u Australiji i SAD-u. U Australiji se očekuje blagi porast nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec, no to ne bi trebalo značajno utjecati na tečaj australskog dolara. Naime, australska centralna banka prije nekoliko tjedana spustila je kamatnu stopu na temelju očekivanja o pogoršanju stanja u ekonomiji, pa bi nešto lošiji podaci sa tržišta rada već trebali biti uračunati u trenutni tečaj.

Petak

Kanađani objavljuju podatke o maloprodaji i indeksu potrošačkih cijena. Ukoliko se ispostavi da cijene rastu sporije od očekivanja, centralna banka će morati pojačati aktivnosti kojima može popraviti stanje u gospodarstvu. Takve aktivnosti najčešće podrazumijevaju najavu i/ili spuštanje kamatnih stopa, što dovodi da manjeg interesa za posjedovanje lokalne valute, kojoj radi toga pada vrijednost.

Mišljenja analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će vijesti koje će biti objavljene ovaj tjedan biti u skladu sa očekivanjima, što bi trebalo dovesti do blagog jačanja američkog dolara. Dva su argumenta za takvo stajalište. Prvo, zadnjih mjeseci su investitori i špekulanti masovno prodavali američku valutu, što znači da su sada u situaciji u kojoj prije ili kasnije moraju kupiti dolar, kako bi zatvorili svoje pozicije. Drugo, bliži se trenutak kada će američka centralna banka morati ponovno podići kamatnu stopu, jer bi se inače na financijskim tržištima mogao ponovno pojaviti strah da situacija u gospodarstvu nije dobra. Podizanje kamatnih stopa ponovno će povećati interes za kupnjom dolara i biti dodatan poticaj jačanju ove valute.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (16.05.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.