Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Neuobičajena situacija na Forex tržištu!

Lipanj 26, 2017 11:39

Kako bi povećali transparentnost i svojim klijentima dali još jednu korisnu informaciju o situaciji na tržištu, posljednjih godina sve više velikih FX brokerskih kuća, kao što je Admiral Markets, objavljuje ukupnu izloženost svojih klijenata pojedinim valutama. To znači da svatko može vidjeti koji postotak novca je trenutno uložen u kupovne i prodajne pozicije na pojedinim valutama te na taj način dobiti dodatnu potvrdu svojih predviđanja kretanja vrijednosti valuta.

Putem takozvanih COT izvješća, iste informacije već desetljećima objavljuje američka Komisija za nadzor tržišta futures ugovora. Kombiniranjem podataka s tržišta futuersa na valute i podataka dobivenih od FX brokera, moguće je dobiti dobru sliku o tome što većina sudionika na tržištu očekuje da će se dogoditi u bliskoj budućnosti s tečajevima najtrgovanijih svjetskih valuta.

Kada se usporede trenutni podaci s tržišta futuresa i podaci Admiral Marketsa, imamo poprilično neuobičajenu situaciju u kojoj većina investitora koji trguju preko Admiral Marketsa imaju potpuno suprotna očekivanja od sudionika na američkom tržištu futuresa i opcija. U nastavku su navedene najekstremnije razlike u očekivanjima:

Posljednje COT izvješće

Admiral Markets

Euro u odnosu na američki dolar

58% novca uloženo u jačanje EUR

73% novca uloženo u jačanje USD

Kanadski dolar

80% novca uloženo u slabljenje CAD

76% novca uloženo u jačanje CAD

Australski dolar

60% novca uloženo u jačanje AUD

60% novca uloženo u slabljenje AUD

Novozelandski dolar

69% novca uloženo u jačanje NZD

82% novca uloženo u slabljenje NZD

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je razlog ovakve situacije različit vremenski horizont ulaganja različitih grupa investitora. Naime, futuresima u pravilu trguju veliki institucionalni investitori koji ciljaju na mali, ali relativno sigurni prinos. To postižu kupnjom valuta koje bi mogle jačati u idućih nekoliko mjeseci. S druge strane, zbog iznimno povoljnih uvjeta trgovanja koji su dostupni preko FX brokerskih kuća, investitori mogu trgovati na kraćim vremenskim periodima, te profitirati na malim pomacima tečaja, kakvi se događaju gotovo svakodnevno. Takav način trgovanja je rizičniji, ali može donijeti veći profit.

Budući da je euro u odnosu na američki dolar u posljednja dva i pol mjeseca ojačao značajnih 5.7%, za očekivati je privremenu korekciju prije nastavka jačanja. Zbog toga, moguće je da će obje grupe investitora profitirati u idućim mjesecima, a ukoliko do korekcije zaista dođe, klijenti Admiral Marketsa koji po gore navedenim podacima očito trguju aktivnije od investitora na tržištu futuresa i opcija, mogli bi ostvariti značajno veći postotak prinosa.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (26.06.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.