Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets Pty Ltd

Regulirani smo od Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
NASTAVAK

Admiral Markets Cyprus Ltd

Regulirani smo od Cyprus Securities and Exchange Commision (CySEC)
Web-mjesto dostupno samo na engleskom jeziku
NASTAVAK
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Napomena: Ako zatvorite ovaj prozor bez odabira kompanije, pristajete nastaviti pod FCA (UK) regulacijom.
Regulator fca

Očekuje nas buran tjedan na globalnim financijskim tržištima

Prosinac 03, 2018 14:26


Iako će srijeda biti neradni dan na američkom tržištu dionica u čast nedavno preminulog bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha starijeg, ovaj tjedan bi trebao donijeti mnogo akcije na financijskim tržištima. Naime, osim najavljenih ekonomskih događaja koji tradicionalno uzrokuju značajnije pomake na burzama, investitori će raditi transakcije i na temelju novonastalih razvoja događaja po pitanju trgovinskog rata između SAD-a i Kine te Brexita.

Trgovinski rat

Američki predsjednik Trump i kineski predsjednik Xi Jinping su dogovorili primirje u trgovinskom ratu koji traje od dolaska Trumpa na vlast. U iduća tri mjeseca neće biti novih carina, a u međuvremenu će se pokušati dogovoriti trajno rješenje nastale krize. Iako se radi o malom koraku u pozitivnom smjeru, investitori su odahnuli i počeli su kupovati kineski yuan (koji je ojačao 1%) i američke dionice (koje su u trenutnu pisanja teksta u prosjeku 1,5% iznad razine od petka). Osim spomenute vijesti, na daljnji rast dionica i slabljenje dolara tijekom tjedna bi mogla utjecati još dva događaja.

U srijedu će Jerome Powell, predsjednik vijeća guvernera Federalnih rezervi, predati redoviti izvještaj američkom Kongresu u kojem bi mogao dodatno potvrditi stav o tome da su kamatne stope skoro dosegnule neutralnu razinu. Naime, Powell je prije nekoliko mjeseci izjavio da su referentne kamatne stope daleko ispod neutralnih, iz čega se moglo zaključiti da će ih FED i dalje dizati relativno brzim tempom. Iz nove izjave se može zaključiti da će tempo podizanja biti ipak nešto sporiji, a to bi moglo dovesti i do slabljenja dolara sa sadašnje relativno visoke razine.

U petak će biti objavljeni podaci s američkog tržišta rada. Očekuje se da će službeni podaci potvrditi da je tijekom studenog otvoreno 200 tisuća novih radnih mjesta i da stopa nezaposlenosti iznosi 3,7%. Ako podaci budu barem za nijansu lošiji od prognoza, dolar bi mogao nastaviti trend slabljenja, potaknut viješću o primirju u trgovinskom ratu.

Brexit

Nakon što je EU potvrdila prihvaćanje prijedloga o Brexitu britanske premijerke May, to mora napraviti i britanski parlament. No May za sada nema podršku većine zastupnika, stoga postoji rizik da prijedlog padne na glasanju, što može rezultirati ostavkom premijerke, novim izborima ili referendumom o napuštanju Unije, ali i izlaskom UK iz unije bez ikakvog dogovora. U svakom slučaju, ako prijedlog padne na glasanju koje bi trebalo biti 11.12.2018., nastat će politički kaos koji će sasvim sigurno dovesti do nastavka slabljenja funte. U tom scenariju bi i euro mogao oslabiti, a švicarski franak i japanski jen bi ojačali.

Kako bi upozorio na moguću gospodarsku štetu od takvog razvoja događaja, guverner britanske centralne banke će u utorak (04.12.) održati govor kojem je očito cilj izvršiti pritisak na zastupnike da ipak podrže predloženi plan. Funta će idućih nekoliko tjedana vjerojatno biti najvolatilnija valuta na Forex tržištu, što znači da će i rizik i potencijal za profit na njoj biti neuobičajeno veliki.

Kamatne stope

Australska centralna banka o visini kamatnih stopa odlučuje u utorak rano ujutro po našem vremenu, a kanadska u srijedu popodne. Ne očekuje se promjena, no svaka naznaka skorašnjeg podizanja u popratnim izvješćima bi mogla dovesti do jačanja njihovih valuta. Na tečaj kanadskog dolara bi mogao utjecati i sastanak predstavnika zemalja članica OPEC-a, koji će se održati u četvrtak 06.12. Moguće je da će OPEC smanjiti proizvodnju kako bi stvorio umjetnu nestašicu na tržištu, što bi dovelo do rasta cijene crnog zlata nakon velikog pada u posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, cijena BRENT nafte je u posljednja 2 mjeseca pala s 87,00 na 57,50 USD po barelu, a pad veći od 30% u tako kratkom periodu definitivno nije u interesu naftnog kartela.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (03.12.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

  • 1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.
  • 2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.
  • 3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.
  • 4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.
  • 5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.
  • 6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.
  • 7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.
  • 8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.
  • 9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.

Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 84% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.