Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Očekuje nas burna jesen na financijskim tržištima!

Rujan 07, 2015 14:29

S krajem ljeta došao je i kraj stabilnosti na financijskim tržištima. Problemi na kineskom financijskom tržištu, nagle promjene cijene nafte, te važne odluke koje mogu donijeti dvije najvažnije centralne banke na svijetu ukazuju da vjerojatno dolazi do dužeg perioda povećane volatilnosti na financijskim tržištima.

Situacija u Kini

Pad od čak 40% na kineskoj burzi predstavlja sve veći problem kineskoj vladi koja želi pod svaku cijenu stabilizirati burzu te na taj način poslati poruku da situaciju drži pod kontrolom. No šteta je već učinjena – investitori diljem svijeta su uvjereni da će doći do značajnog usporavanja kineskog gospodarskog rasta te da devalvacija valute koju je nedavno napravila kineska centralna banka neće pomoći, nego samo potvrđuje sumnju u ozbiljnost situacije. Ukoliko se Kina odluči na daljnje slabljenje valute ili druge zemlje počnu provoditi protumjere, mogu se očekviati novi nagli pomaci na valutnom tržištu.

Cijena nafte

Nakon privremenog pada ispod 40 USD po barelu cijena nafte je skočila preko 20% u samo tri dana što ukazuje na mogući okret padajućeg trenda kretanja cijene koji traje već više od godinu dana. Povod skoku cijene je informacija da je sada čak i Saudijska Arabija spremna na razgovor o eventualnom smanjenju proizvodnje sa drugim članicama OPEC-a. Ukoliko dođe do izvanrednog sastanka OPEC-a, gotovo sigurno će doći i do novih naglih pomaka cijene crnog zlata.

Centralne banke

Na konferenciji za medije održanoj prošlog tjedna, Mario Draghi, čelnik Europske centralne banke, izrazio je zabrinutost po pitanju kretanja gospodarske situacije u eurozoni, te snizio procjene kretanja gospodarskog rasta i stope inflacije u idućim mjesecima. Na temelju takvog stava ECB-a mnogi sudionici na financijskim tržištima očekuju da bi se do kraja godine ECB mogao odlučiti na dodatne mjere za poticanje gospodarskog rasta što bi dovelo do nastavka slabljenja eura.

Američka centralna banka se također sprema na važan korak. Po prvi puta nakon 7 godina planira početi dizati kamatne stope što će sigurno imati dalekosežne posljedice za globalni financijski sustav.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će cijena nafte nastaviti rasti jer se po sadašnjoj cijeni rijetko kome isplati proizvoditi, a niska cijena će pridonijeti rastu potrošnje što će prije ili kasnije dovesti do nedovoljne količine nafte na tržištu te rasta cijene.

Na valutnom tržištu izgledan je nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na euro. Bez obzira podigne li američka centralna banka kamatne stope na sastanku idućeg tjedna ili podizanje odgodi na nekoliko mjeseci, ta odluka će dovesti do još jednog vala naglog jačanja američke valute u odnosu na većinu ostalih valuta, a pogotovo u odnosu na euro jer sada postoji vjerojatnost da će Europska centralna banka poduzeti dodatne mjere koje će vjerojatno imati negativan utjecaj na vrijednost eura.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (08.09.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.