Kako bismo Vam omogućili što jednostavnije korištenje naše web stranice, na stranici koristimo kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranice prihvaćate korištenje kolačića. Za više informacija pročitajte našu Politika zaštite privatnosti.
Više informacija Prihvati
79% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 79% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. expand_more

Počinje li novi val jačanja dolara?

Ožujak 11, 2019 11:49


Na redovitom sastanku čelnika Europske centralne banke održanom u četvrtak odlučeno je da do dizanja referentnih kamatnih stopa u eurozoni neće doći barem do 2020. Do sad se očekivalo da bi do prvog podizanja moglo doći u drugoj polovici ove godine pa su investitori na valutnom tržištu odmah počeli prodavati euro, jer držanje novca u toj valuti očito još dugo vremena neće biti isplativo.

Još važniji razlog pada tečaja eura je pokretanje novog programa za ubrizgavanje jeftinog novca u europski financijski sustav koji je namijenjen dodatnom spuštanju kamatnih stopa. Naime, uskoro ističe TLTRO program pokrenut 2016. godine, što znači da bi komercijalne banke uskoro trebale vratiti stotine milijardi eura kredita ECB-u. No ECB smatra da u trenutnoj situaciji, u kojoj su neke zemlje ponovno na pragu recesije, nije mudro povlačiti toliku količinu novca iz financijskog sustava. Zbog toga su jednostavno ponudili nove jeftine kredite za otplatu starih.

Sudionici na Forex valutnom tržištu su odmah počeli kapital iz eura prebacivati u ostale valute, a ponajviše američki dolar. Dva su razloga zbog kojih je u trenutnoj situaciji mudrije posjedovati dolar nego euro:

  • Kamatne stope u SAD-u su više nego u Europi pa je trenutno isplativije posjedovati američke obveznice nego Njemačke ili Francuske. Kamatne stope na oročenu štednju su također više u SAD-u.
  • ECB je navedenim odlukama priznala da se gospodarska situacija u eurozoni pogoršava, dolar u pravilu jača u nesigurnim vremenima. Naime, sudionici na financijskim tržištima smatraju da SAD može lakše prebroditi globalnu recesiju nego razjedinjena Europa, koja bi se čak mogla i raspasti u nekoj od idućih kriza. Upravo zbog toga pri objavi loših političkih ili gospodarskih vijesti euro ima tendenciju slabiti, dok dolar, švicarski franak i japanski jen imaju tendenciju jačati jer su smatrani sigurnim utočištima.

Dakle, dolar je sigurnija valuta od eura, a trenutno donosi i veću kamatu. Zbog toga je realno za očekivati da mnogi pojedinci, kompanije, financijske institucije, investitori i špekulanti u idućim mjesecima kapital prebacivati iz eura u dolar, što će dovesti do jačanja američke valute.

Na temelju nekoliko velikih pomaka tečaja valutnog para EURUSD većih od 15% za vrijeme posljednje recesije, velika je vjerojatnost da će se tečaj i u nadolazećoj krizi značajno promijeniti i to u smjeru jačanja dolara. U trenutku pisanja teksta tečaj EURUSD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1238 i s obzirom na gore opisanu situaciju, moguće je da će se tečaj kretati prema paritetu. U slučaju dublje recesije moguće je da će u idućim godinama barem na kratko dolar postati jači od eura.

Odluka ECB-a je uznemirila i investitore na tržištu dionica i plemenitih metala pa su njemačke dionice počele padati što se može vidjeti iz pada vrijednosti DAX indeksa od približno 1% u četvrtak nakon objave vijesti. Cijena zlata izražena u eurima je od četvrtka porasla 1,4% i vjerojatno će nastaviti rasti. Naime, u krizama se štednja ne isplati, a rizik bankrota banaka ili čak država je veći nego u dobrim vremenima pa se mnogi konzervativni investitori odlučuju na kupnju zlata, koje se kroz povijest pokazalo kao vrlo sigurna imovina u kriznim vremenima.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (11.03.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.
2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.
3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.
4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.
5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.
6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.
7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.
8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.
9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.