Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Počinje li Trump novi valutni rat?

Veljača 06, 2017 13:50

Mnogi politički i ekonomski analitičari smatrali su da će se nakon dolaska na vlast Donald Trump smiriti i ublažiti radikalnu retoriku kakvu je koristio u predizbornoj kampanji. No, nakon prvih nekoliko tjedana na poziciji predsjednika SAD-a, vidi se da se Trump ne mijenja, što može uzrokovati mnoge probleme u međunarodnim odnosima.

Jedan od njegovih stavova odnosi se na tečaj američkog dolara. Trump smatra da je američki dolar precijenjen i da to šteti američkom gospodarstvu. Naime, SAD ima ogroman trgovinski deficit s ostatkom svijeta, a novi predsjednik smatra da ga je slabljenjem valute moguće smanjiti i vratiti radna mjesta u SAD.

Trumpov stav o podcijenjenom kineskom yuanu i meksičkom pesu su odavno dobro poznati, no nedavno je počeo otvoreno prozivati i neke druge zemlje kao što je Japan, koje po njemu već godinama manipuliraju tečajem kako bi poticale vlastiti izvoz. Jedan od predsjednikovih savjetnika otvoreno je prije par dana rekao da je euro značajno podcijenjen i da zbog toga Njemačka ima nepoštenu prednost u odnosu na SAD i ostale trgovinske partnere. Navedene izjave su vjerojatno doprinijele blagom slabljenju američke valute u posljednih mjesec i pol dana.

Japanci su već odbacili optužbe da manipuliraju valutom, a do novih trzavica moglo bi doći krajem ovog tjedna, za kada je najavljen sastanak američkog predsjednika i japanskog premijera. Tema će biti trgovinska suradnja, a sudionike na financijskim tržištima će sigurno zanimati je li bilo govora i o tečaju USD/JPY, što će novinari sigurno prenijeti.

Kada su u pitanju europske valute, za sada političari i centralni bankari ne komentiraju tečajeve, no aktivnosti centralnih banaka su dovele do značajnog slabljenja pojedinih valuta. U izvješću s prošlotjednog sastanka britanske centralne banke vidi se da kako banka neće žuriti zatezati monetarnu politiku iako stopa inflacije raste, a odluka o Brexitu za sada nije donijela značajnije negativne posljedice.

Europska centralna banka je prije par mjeseci odlučila produžiti period u kojem će namjerno kamatne stope držati na najnižim razinama u povijesti, što je srušilo tečaj eura u odnosu na dolar na najnižu razinu u posljednjih petnaestak godina.

Ukoliko Trump zaista uspije značajnije oslabiti dolar i smanjiti trgovinski deficit, za očekivati je reakcije ostalih država koje će pokušati nadoknaditi pad izvoza u SAD. Moguće je da će se također odlučiti na mjere koje će dovesti do slabljena svojih valuta, a takva situacija naziva se valutni rat. Jedna od karakteristika valutnog rata su velike i nagle oscilacije tečaja valuta koje predstavljaju dodatni rizik izvoznicima, ali i dodatne prilike za ostvarivanje profita investitorima na financijskim tržištima.

Budući da je američki dolar još uvijek značajno jači nego je bio većinu 2016. godine, analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi idućih nekoliko mjeseci mogao oslabiti još nekoliko posto. Nakon toga, daljnji smjer kretanja ovisit će o gospodarskim kretanjima, potezima centralih banaka, ali i izjavama političara.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (06.02.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.