Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Povratak financijskih tržišta u normalu ili zatišje pred oluju?

Siječanj 25, 2016 14:10

U posljednjih nekoliko dana došlo je do stabilizacije na gotovo svim najvažnijim financijskim tržištima. Dionice koje su gubile na vrijednosti gotovo mjesec dana porasle su nekoliko posto, a na valutama je također došlo do korekcije prethodnog kretanja.

Američki SP500 indeks je nakon pada od 13% porastao 5% te se sada nalazi na razini na kojoj je bio u rujnu prošle godine, dok je njemački DAX nakon pada od 15% također nadoknadio 5% te se nalazi na razini iz listopada 2015. godine.

Na valutnom tržištu, sigurna utočišta kao što su američki dolar i japanski jen, prestali su jačati te u zadnjim danima izgubili 1-2% vrijednosti u odnosu na većinu ostalih valuta, što ukazuje da je strah po pitanju gospodarske situacije splasnuo te se situacija normalizira.

Među valutama je u posljednje vrijeme jedina iznimka euro, koji se neuobičajeno dobro držao u odnosu na ostale valute s obzirom na paniku koja je vladala tržištima. Moguće je da je upravo radi toga Mario Draghi, guverner Europske centralne banke, prošli tjedan najavio mogućnost i razgovore o eventualnom dodatnom popuštanju monetarne politike u eurozoni, kako bi spriječio daljnje jačanje europske valute. Na temelju ove vijesti euro je počeo slabiti te je izgledan nastavak slabljenja u idućim mjesecima.

Nakon neprestanog pada cijene nafte od početka godine, cijena crnog zlata u posljednja četiri dana počela naglo rasti te se sada nalazi čak 16% iznad dna dosegnutog sredinom prošlog tjedna. U trenutku pisanja analize cijena BRENT nafte na platformama Admiral Marketsa iznosi 32,03$ po barelu.

Za vrijeme panike na kineskoj burzi koja se počela širiti i na razvijena tržišta, pojavio se strah da su problemi u Kini mnogo veći nego kineska vlada želi priznati i da će uzrokovati značajno usporavanje kineskog ali i globalnog gospodarststva te možda čak neke zemlje ponovno baciti u recesiju. Ukoliko bi došlo do toga, pad na burzama bi se nastavio a trenutno smirivanje bi bilo samo zatišje pred oluju. Nagli pad cijene nafte je bio dodatan dokaz slabosti globalnog gospodarstva i išao u prilog takvom scenariju.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju je s obzirom na trenutno dostupne informacije mogućnost globalne recesije iznimno niska. Kinesko gospodarstvo zaista usporava, no o rastu BDP-a od 6,8% godišnje gospodarstva na zapadu mogu samo sanjati. Sa usporavanjem rasta nužno će se dogoditi problemi kao što je pad na burzama ili odljev kapitala iz zemlje, no to neće dovesti do urušavanja cijelog gospodarstva. Kada su u pitanju razvijena gospodarstva, u SAD-u je situacija poprilično dobra – BDP raste umjerenim stopama, a stopa nezaposlenosti je niskih 5%. U Europi i Japanu situacija nije bajna, ali centralne banke pomno motre situaciju, te sa ovlastima koje su do prije par godina bile nezamislive, mogu značajno utjecati na situaciju i ublažiti ili u potpunosti spriječiti značajnije usporavanje gospodarske aktivnosti. Radi toga, značajniji pad cijena dionica i indeksa sa sadašnjih razina je malo vjerojatan te bi u toku godine indeksi kao što su SP500, DAX i NIKKEI trebali polagano rasti.

Na valutnom tržištu američki dolar bi trebao nastaviti jačati u odnosu na euro dok bi cijena nafte trebala početi rasti te u idućih nekoliko mjeseci barem na kratko dosegnuti cijenu od 40$ po barelu.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (26.01.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

-----------------------

Za Admiral Markets:


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.