Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Raste vjerojatnost dodatnog slabljenja eura!

Listopad 19, 2015 11:59

U četvrtak se održava redoviti sastanak Europske centralne banke. Kao i uvijek, članovi Vijeća guvernera odlučivati će o visini referentnih kamatnih stopa u eurozoni te ostalim raspoloživim mjerama koje mogu biti korištene za postizanje cilja ECB-a o postizanju stope inflacije nešto niže od 2%.

Budući da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u rujnu ponovno pala ispod nule (-0,1%), raste pritisak na ECB da dodatno spusti već rekordno niske kamatne stope te da poveća program u sklopu kojeg već mjesecima u financijski sustav ubrizgava 60 milijardi eura mjesečno.

Naznake da bi ECB zaista mogla poduzeti takve mjere dali su Mario Draghi, predsjednik ECB-a, čiji je govor o stanju u gospodarstvu eurozone nakon posljednjeg sastanka bio mnogo negativniji nego se očekivalo, te Ewald Nowotny, predsjednik Austrijske nacionalne banke, koji je prije nekoliko dana izjavio da ECB očito ne ispunjava cilj o postizanju idealne stope inflacije i da za postizanje tog cilja Europskoj centralnoj banci treba odobriti korištenje dodatnih mjera.

Investitori na financijskim tržištima već mjesecima očekuju takav scenarij što se može vidjeti iz pozicija velikih špekulanta sa futures tržišta od kojih još uvijek 67% očekuje slabljenje eura u odnosu na američki dolar iako je euro u posljednjih godinu dana već značajno oslabio.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da postoji realna mogućnost da će ECB poduzeti dodatne mjere koje se od nje očekuju, no do toga vjerojatno neće doći na ovotjednom sastanku nego na nekom od idućih sastanaka. Najizgledniji scenarij sastanka u četvrtak jest zadržavanje postojećeg stanja te Draghijev govor koji indirektno nagovještava dodatne mjere u bliskoj budućnosti.

Kakva god bude reakcija tečaja eura odmah nakon odluke u četvrtak, u idućim mjesecima se može očekivati nastavak slabljenja eura u odnosu na američki dolar jer će pritisak na ECB rasti a očekivani smjer monetarne potitike u SAD-u također pogoduje jačanju američkog dolar u odnosu na euro.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (20.10.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.