Kako bismo Vam omogućili što jednostavnije korištenje naše web stranice, na stranici koristimo kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranice prihvaćate korištenje kolačića. Za više informacija pročitajte našu Politika zaštite privatnosti.
Više informacija Prihvati
79% malih računa izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 79% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. expand_more

​Short selling nije jedini način ostvarivanja profita na padu dionica u krizama

Travanj 01, 2019 13:20

Dionice tradicionalno padaju pred početak i u prvoj polovici ekonomske recesije. Iako je na prvi pogled u takvoj situaciji najbolje ne posjedovati dionice i čekati bolja vremena, postoje načini za ostvarivanje profita na padu dionica.

Direktni način ostvarivanja profita na padu dionica je "short selling", tj. posudba dionice, prodaja po sadašnjoj cijeni, kasnija kupnja dionice po nižoj cijeni i vraćanje posuđene dionice. Na prvi pogled to neupućenoj osobi može izgledati kao financijska magija u kojoj netko zarađuje na padu cijene nečega što nema, no princip je vrlo jednostavan.

Primjer:

Investitor očekuje pad cijene dionice sa 170$ na 150$.

Posuđuje dionicu od brokerske kuće i prodaje je na tržištu po 170$.

Ako kasnije dionica zaista padne na 150$, investitor je kupuje na tržištu i vraća brokerskoj kući uz naknadu od npr. 1$ po dionici.

Neto profit za investitora u ovoj situaciji je 170 - 150 - 1 = 19$ po dionici.

Takav način trgovanja na financijskim tržištima više nije dostupan samo velikim financijskim institucijama na Wall Streetu. Danas ga omogućuje sve više brokerskih kuća pa i mali investitori mogu iskoristiti sve mogućnosti koje nudi financijska industrija.

Budući da je teško znati koja će dionica najviše pasti u krizi i hoće li uopće pasti (jer postoje firme koje sasvim dobro posluju i u kriznim vremenima), mnogi profesionalci shortaju dioničke indekse – koji predstavljaju prosjek cijelog tržišta. Indeksi se sastoje od mnogo važnih dionica na burzi, stoga poprilično dobro reflektiraju ekonomsku situaciju u cijelom gospodarstvu – ako gospodarstvo raste, dionički indeksi u pravilu rastu, a vrijedi i obrnuto.

Kada je u pitanju američko tržište, u posljednjih stotinjak godina je u krizama SP500 indeks u prosjeku pao 34%.

Budući da nije realno očekivati da ćete pri trgovanju uspjeti kupiti i prodati dionice ili indeks u najboljem mogućem trenutku, ostvarivanje prinosa od 20% pri shortanju indeksa je odličan rezultat u situaciji u kojoj je vrijednost portfelja većine drugih investitora pala za 20%. No kada je investitor u short poziciji, vrijeme ne radi za njega nego protiv njega. Naime, kriza prije ili kasnije završi, a količina postojećeg novca se povećava, stoga dionice prije ili kasnije ponovno dosegnu novu rekordnu vrijednost.

Zbog toga se dio investitora odlučuje na indirektni način profitiranja na padu cijena dionica. Radi se o iskorištavanju neaktivne korelacije kretanja cijene SP500 indeksa i cijene zlata. Naime, kad dionice padaju, cijena zlata u pravilu raste, a vrijedi i obrnuto.

S obzirom da cijena bilo čega maksimalno može pasti 100% i u odnosu na prirodu ponašanja tržišta i dioničkih indeksa, nije realno očekivati da će prosječni investitor koji se odluči na short selling uspjeti ostvariti prinos značajno veći od dvadesetak posto; ulaganje u zlato je možda sigurnija investicija na početku kriznih vremena. Naime, cijena bilo čega (uključujući zlato) teoretski može porasti neograničeno i pri tome vrijeme radi u korist investitora – što duže se posjeduje zlato, veća je vjerojatnost da će biti ostvaren profit. Na početku posljednje krize (od 2007. do 2011. godine), cijena zlata je porasla gotovo 200%, dakle u postotku višestruko više od pada SP500 indeksa, koji je pao 58%.

Naravno, postotni pomaci vrijednosti SP500 indeksa i cijene zlata će u nadolazećim godinama vjerojatno biti nešto drugačiji, no realno je za očekivati da će vrijednost indeksa ponovo pasti, a cijena zlata porasti. S obzirom na spomenutu činjenicu da kod short sellinga vrijeme radi protiv onoga tko shorta indeks, može se zaključiti da će u idućim godinama ulaganje u zlato biti sigurnija opcija od shortanja dionica, a sasvim je moguće da će biti i isplativija.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (01.04.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Ovaj tekst pruža dodatne informacije o svim analizama, procjenama, prognozama, predviđanjima i ostalim informacijama (u nastavku „Analizama") objavljenim na stranicama Admiral Marketsa. Prije nego donesete bilo kakve investicijske odluke molimo obratite pažnju na sljedeće:

1.Analize su objavljene u informativne svrhe i ne smiju biti smatrane investicijskim savjetom ili preporukom.
2.Svaki klijent samostalno donosi investicijske odluke, a Admiral Markets neće biti odgovoran za eventualni gubitak nastao na temelju takve odluke, bez obzira temeljila se odluka na Analizi ili ne.
3.Svaka analiza je napravljena od strane neovisnog analitičara (u nastavku „Autora") na temelju njegovog osobnog mišljenja.
4.Kako bi osigurao zaštitu interesa klijenata i objektivnost analiza, Admiral Markets je uspostavio interne procedure za sprječavanje sukoba interesa.
5.Iako su poduzeti napori da bi se osigurala pouzdanost i potpunost informacija koje se navode u Analizama, Admiral Markets ne može garantirati točnost i potpunost bilo koje informacije u Analizama. Prezentirane brojke koje se odnose na prethodno kretanje cijena nisu garancija budućih rezultata.
6.Sadržaj Analiza ne treba smatrati indirektnim obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa da će klijent profitirati korištenjem navedenih strategija ili da će ograničiti gubitke.
7.Prethodno kretanje cijene financijskog instrumenta ili očekivanje navedeno u Analizama ne treba smatrati obećanjem ili garancijom Admiral Marketsa o budućem kretanju cijene. Vrijednost financijskog instrumenta može rasti i padati, a očuvanje vrijednosti instrumenta nije garantirano.
8.Projekcije uključene u Analize može nisu uzele u obzir sve naknade, poreze i ostale troškove prisutne pri ulaganju u spomenute instrumente. Cjenik usluga Admiral Marketsa naveden je web stranicama Admiral Marketsa.
9.Proizvodi kojima se trguje uz financijsku polugu (uključujući CFD-ove) su špekulativne prirode i trgovanje istima može rezultirati gubitkom i profitom. Prije nego počnete trgovati, trebali biste se pobrinuti da razumijete sve prisutne rizike.