Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Špekulanti očekuju jačanje dolara i slabljenje franka!

Rujan 28, 2015 12:59

Nakon naglih pomaka krajem kolovoza, na financijskim trržištima je u rujnu došlo do smirivanja. Vrijednost gotovo svih valuta, najtrgovanijih dioničkih indeksa te zlata i nafte trenutno se nalazi na približno istoj razini kao na početku mjeseca.

Vjerojatno glavni uzrok manjka većih pomaka na tržištima je još jedna odgoda podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke, čija je čelnica kao razlog za takvu odluku navela usporavanje globalnog gospodarskog rasta te nedostatak inflacije u SAD-u koju centralna banka već godinama bezuspješno pokušava povisiti.

No bez obzira na mirno tržište, špekulanti na financijskim tržištima kontinuirano trguju financijskim instrumetima i pripremaju se za očekivane pomake u budućnosti.

U javno dostupnim podacima sa robne burze u Chicagu (CME) vidi se da većina velikih špekulanata trenutno ima kupnjene ugovore na temelju kojih će profitirati ukoliko američki dolar ojača što znači da većina profesionalnih investitora očekuje jačanje američke valute.

Najsnažnije jačanje američke valute očekuje se u odnosu na euro što po posljednjim podacima očekuje čak 68% špekulanata i u odnosu na australski dolar što očekuje 70% špekulanata.

Informacije sa burze u Chicagu su u skladu sa podacima o sentimentu tržišta dostupnim na stranicama Admiral Marketsa u kojima se može vidjeti da 67% investitora očekuje jačanje dolara u odnosu na euro dok jačanje američkog u odnosu na australski dolar očekuje 60% investitora.

U podacima Admiral Marketsa se također može vidjeti da velika većina investitora (čak 74%) očekuje slabljenje švicarskog franka u odnosu i na euro i na američki dolar.

Analitičari Admiral Marketsa se slažu sa očekivanjem da bi dolar trebao jačati u odnosu na euro jer američka centralna banka neće još dugo moći odgađati podizanje kamatnih stopa a nedavno se počelo špekulirati o tome da će Europska centralna banka povećati iznos kojeg ubrizgava u financijski sustav što bi sigurno dovelo do novog vala slabljenja eura. Također smatraju da bi franak trebao dodatno oslabiti jer je još uvijek precijenjen, a kada je u pitanju australski dolar, smatraju da ponestaje prostora za slabljenje budući da je australska valuta zadnjih godina oslabila skoro 40% te bi se trend kretanja tečaja mogao uskoro okrenuti.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (29.09.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.