Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Što će biti s dionicama i dolarom ako Trump dobije izbore?

Rujan 23, 2016 16:31

Za sedam tjedana, točnije 8.11.2016. u SAD-u se održavaju predsjednički izbori. Dio investitora na financijskim tržištima pribojava se da eventualna pobjeda kontraverznog Donalda Trumpa može dovesti do pada cijena dionica na burzama i naglih promjena tečaja najvažnijih svjetskih valuta. Naime, provođenje pojedinih radikalnih ideja koje Trump iznosi u predizbornoj kampanji bi izazvalo velike političke i ekonomske probleme, koji bi se zasigurno odrazili i na financijskim tržištima.

Ankete još uvijek uvijek pokazuju da Clinton ima prednost, no ona se posljednjih mjesec dana smanjuje. Po zadnjim anketama, 46% birača glasalo bi za Clinton, a 43% za Trumpa.

Budući da SAD ima dugu tradiciju trgovanja na financijskim tržištima, na relativno velikom uzorku može se vidjeti jesu li cijene dionica više rasle za vrijeme mandata predsjednika iz republikanske ili demokratske stranke. Na temelju kretanja vrijednosti Dow Jones Industrial Average indeksa od 1900. godine do danas, može se zaključiti da su dionice više rasle u razdobljima kad su predsjednici bili iz demokratske stranke (u prosjeku 7% godišnje). Kada je na vlasti bio republikanski predsjednik, dionice bi u prosjeku rasle 3% godišnje. Na temelju tih povijesnih podataka, na prvi pogled, investitorima bi više odgovaralo da predsjednica postane Hillary Clinton.

No većina ozbiljnijih analiza korelacije između kretanja cijena indeksa i političke stranke iz koje dolazi predsjednik ukazuje da je raspon od najnižih do najviših godišnjih prinosa DJIA indeksa previše velik da bi imalo smisla očekivati da će prinosi idućih godina biti u skladu s prosječnim vrijednostima. U prijevodu, izbor predsjednika neće imati značajniji utjecaj na srednjoročna kretanja vrijednosti dionica.

Kratkoročno, ukoliko bi Trump postao predsjednik, vrijednost dionica bi vjerojatno na kratko pala barem nekoliko posto. Razlog bi bio nesigurnost koju bi ekscentrični biznismen donio u politiku najmoćnije zemlje na svijetu. Na temelju nesigurnosti, dio investitora bi se vjerojatno odlučio na prodaju dionica i ulaganje u sigurnije investicijske klase, kao što su obveznice ili zlato. U takvoj situaciji, cijene dionica bi blago pale, dok bi cijene obveznica i zlata porasle.

Kada su u pitanju valute, analitičari Admiral Marketsa smatraju da bez obzira na to tko će pobijediti na izborima, dugoročno neće biti značajnijeg utjecaja. Naime, čak i ako dođe do iznenađenja i Trump pobijedi, ne treba očekivati da će početi provoditi svoje radikalne ideje. Tu se jednostavno radi o populističkim predizbornim obećanjima kakve mnogi političari daju pred izbore, a koje je vrlo teško provesti u praksu. Dugoročno će na tečaj dolara i ostalih valuta i dalje najviše utjecati gospodarska situacija i mjere važnih svjetskih centralnih banaka.

Kratkoročno, ukoliko Clinton pobijedi, na tržištu vjerojatno neće doći do promjene tečaja dolara u odnosu na ostale valute veće od 1-2% u danima nakon izbora. No ako Trump pobijedi, moguće je jačanje američkog dolara u odonosu na većinu ostalih svjetskih valuta od nekoliko posto u danima neposredno nakon izbora. Naime, američki dolar ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, pa kada raste nesigurnost, sudionici na financijskim tržištima preferiraju kapital prebacivati u ovu valutu jer smatraju da je tamo najsigurniji. Iako paradoksalno, to se događa čak i kada je situacija u SAD-u izvor nesigurnosti.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (26.09.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.