Što se događa sa američkim dolarom?

Listopad 12, 2015 12:18

Posljednja dva tjedna američki dolar slabi u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute na svijetu. U odnosu na kanadski, australski i novozelandski dolar izgubio je 4, 6 i 8% vrijednosti, respektivno. Slabljenje u odnosu na europske valute, euro, švicarski franak i britansku funtu, bilo je osjetno manje i iznosilo je približno 1%.

Tečaj dolara se odrazio i na mnoga druga tržišta kao što što su tržišta energenata, dionica i plemenitih metala na kojima je došlo do naglog porasta cijena. Cijena WTI nafte je od početka mjeseca porasla 11% te se sada po prvi puta nakon srpnja nalazi na razini višoj od 50$ po barelu. Cijena zlata je u istom periodu porasla 4,5% a vrijednost najtrgovanijih američkih i eurpskih indeksa je porasla približno 6%.

Razlozi slabljenja

Najvažniji razlog navedenih tržišnih kretanja je promjena očekivanja velikog dijela investitora na financijskim tržištima o podizanju kamatnih stopa u SAD-u. Naime, većina investitora i analitičara je bila uvjerena da će američka centralna banka u rujnu početi podizati kamatne stope, no radi niske stope inflacije i usporavanja globalnog gospodarstva centralna banka se ipak nije odlučila na takav potez.

Dio investitora sada smatra da će do podizanja doći tek u 2016. godini što znači da će krediti još neko vrijeme biti iznimno jeftini što će pridonositi potrošnji i investicijama. Takva situacija je dobra i za cijene dionica i ostale imovine i upravo radi toga se zadnjih tjedana velika količina novca ulaže u dionice i plemenite metale što im naglo diže cijenu.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutna reakcija tržišta neopravdana te da američki dolar neće dugo slabiti. Gospodarska situacija u SAD-u je osjetno bolja nego u ostalim razvijenim gospodarstvima te će američka centralna banka gotovo sigurno prva pokrenuti ciklus zatezanja monetarne politike a od nekih centralnih banaka kao što je europska se čak očekuje i dodatno popuštanje. Takva situacija će vrlo vjerojatno dovesti do novog vala jačanja američkog dolara u odnosu na euro i ostale valute te do pada cijene zlata. Cijena nafte će vjerojatno nastaviti rasti na temelju pada proizvodnje u 2016. godini kojeg očekuju i Ministarstvo energetike SAD-a i OPEC.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (13.10.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.