Admiral Markets grupacija se sastoji od sljedećih kompanija:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo od strane UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Poluga do:
    1:30 za male (retail) klijente,
    1:500 za profesionalne klijente
  • FSCS zaštita
  • Zaštita od negativnog stanja na računu
NASTAVAK
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​Što Trumpova porezna reforma znači za financijska tržišta?

Prosinac 18, 2017 12:09

Idućeg tjedna američki kongres i senat glasat će promjenama u američkom poreznom sustavu koje je predložio predsjednik Trump. Budući da je porezni sustav vrlo važan faktor profitabilnosti kompanija te ima velik utjecaj na imovinsko stanje građanstva, promjene (ukoliko budu izglasane) sigurno će se odraziti na financijskim tržištima.

O kakvim se promjenama radi?

Pojednostavljeno rečeno, od novog poreznog plana više koristi će imati bogati nego siromašni. Naime, Trump želi smanjiti poreznu stopu na dobit kompanija s 35% na 21%, čime će kompanijama i njihovim vlasnicima ostajati više novca. Smanjuju se i porezne stope na plaće, zbog čega bi prosječna američka obitelj godišnje plaćala 2000 USD manje poreza nego do sad.

Porezne olakšice i pomoć pri plaćanju zdravstvenog osiguranja bit će značajno smanjena, na temelju čega bi čak 13 milijuna Amerikanaca moglo prestati plaćati zdravstveno osiguranje. Sveukupno, u idućih 10 godina, prihodi državnog budžeta bi zbog izmjena mogli biti smanjenji za 1500 milijardi dolara.

Hoće li promjene biti izglasane?

Trump je imao mnogo problema u skupljanju potpore za novi porezni plan. Neki zastupnici republikanske stranke nisu pristajali za porezne olakšice za bogate ukoliko se ne uvedu programi pomoći za siromašne obitelji. Osim toga, republikanska većina u kongresu je vrlo tanka te ukoliko neki od kongresmena zbog bolesti ne budu mogli sudjelovati u glasanju, izmjene ne bi bile izglasane. Trump je na kraju pristao na zahtjeve pojedinih zastupnika i po svemu sudeći, idućeg tjedna će imati dovoljno ruku za izglasavanje novog poreznog zakona.

Kakav će utjecaj imati na dionice i tečaj USD?

Zbog sve veće vjerojatnosti da će zakon proći, američke dionice su rasle cijelog prošlog tjedna, a dionički indeksi su petak završili na najvišim razinama u povijesti. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, SP500 indeks vrijedi 2672,00 boda, što je 18,2% iznad razine na kojoj se nalazio na početku godine. Ukoliko zakon bude izglasan, za očekivati je da će cijene dionica nastaviti rasti. Naime, kompanijama će ostajati više novca, a zbog većeg iznosa novca koju će na raspolaganju imati prosječna obitelj, prihodi kompanija bi također trebali rasti.

Ostali razlozi za rast dionica u idućim tjednima i mjesecima su popravljanje gospodarske situacije u SAD-u i tradicionalni optimizam na burzama tijekom prosinca.

Kada je u pitanju američki dolar, izglasavanje porezne reforme bi trebalo dovesti do većeg interesa za kupnju ove valute. Jedna od mjera novog zakona bit će niska porezna stopa za vraćanje američkog kapitala koji se trenuto nalazi u poreznim oazama, a po nekim procjenama radi se o tisućama milijardi dolara. Ukoliko se kapital počne vraćati, mogao bi dovesti do bržeg rasta stope inflacije u SAD-u i dizanja kamatnih stopa, što je u pravilu dobro za tečaj valute. No, treba imati na umu da je dolar po mnogim parametrima još uvijek precijenjen, stoga je upitno hoće li porezna reforma dovesti do većeg interesa za kupnju američke valute nego što će biti interes za prodaju. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će Trumpova reforma tijekom 2018. godine dovesti samo do usporavanja slabljenja dolara u odnosu na euro, funtu i ostale svjetske valute. Tijekom 2017. godine, dolar je u odnosu na euro oslabio približno 11%, a u idućim mjesecima mogao bi nastaviti slabiti bez obzira na novi porezni zakon.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.