Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Tijekom listopada mogući veliki pomaci tečaja eura!

Listopad 02, 2017 13:57

Nakon šest mjeseci uzastopnog rasta, u rujnu je euro oslabio nekoliko posto u odnosu na američki dolar. Glavni razlog je politička nestabilnost koju su uzrokovali izbori u Njemačkoj te referendum u Kataloniji. No, čak i bez političkih događaja korekcija je bila očekivana. Naime, gotovo svi investitori koji su od početka godine kapital iz USD prebacivali u EUR su ostvarili značajan prinos. Sasvim je normalno da u takvoj situaciji dio investitora zaključi da euro postaje precijenjen i odluči ga prodavati, što dovodi do pada tečaja. U trenutku pisanja analize, na platformama Forex brokera Admiral Marketsa tečaj EURUSD iznosi 1.1738, što je 3% ispod razine dosegnute prije tri tjedna kada je tečaj iznosio 1.2093 dolara za jedan euro.

Kakvo kretanja očekivati u bliskoj budućnosti?

Kaos koji je nastao za vrijeme referenduma u Kataloniji mogao bi dovesti do nastavka pada tečaja eura tijekom ovog tjedna. Naime, Katalonija je regija koja ima najveći BDP unutar Španjolske, te bi odcjepljene povećalo rizik financijskih problema za cijelu zemlju, a to nije dobro za povjerenje u zajedničku europsku valutu. Pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine u Njemačkoj također bi mogli u kratkom roku doprinijeti padu povjerenja u stabilnost EU.

Krajem tjedna izlazi NFP podatak o situaciji na američkom tržištu rada, a budući da se radi o najvažnijem indikatoru ukupnog gospodarskog stanja, financijska tržišta bi mogla burno reagirati ukoliko dođe do značajnijeg odstupanja od očekivanja.

Krajem mjeseca izlazi još važnija vijest koja bi mogla dovesti do promjene tečaja eura od nekoliko posto u samo par dana, a radi se o objavljivanju plana za smanjivanje iznosa od 60 milijardi eura u europski financijski sustav kojeg provodi Europska centralna banka. Predsjednik VIjeća guvernera ECB-a, Mario Draghi, najavio je da će na idućem sastanku koji se održava 26.10.2017. s kolegama odlučiti kada početi i kojim tempom smanjivati iznos koji se ubrizgava u sustav. Budući da će to značiti početak zatezanja monetarne politike, tj. rast kamatnih stopa, investitori i špekulanti bi mogli nastaviti kapital prebacivati u euro i time ga ojačati.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je najizgledniji scenarij kretanja tečaja u idućih tjedan do dva privremeno slabljnje od nekoliko posto na temelju straha od političke nestabilnosti na europskom kontinentu. Nakon toga, kako se bude bližio datum sastanka čelnika ECB-a, moglo bi doći do ponovnog interesa za kupnju eura, jer bez obzira na datum početka i tempo zatezanja monetarne politike, završetak QE programa je poprilično pouzdan znak da je gospodarska kriza u Europi završena i da slijedi barem nekoliko godina poboljšavanja ekonomske situacije.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (02.10.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.