Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

Tijekom tjedna moguće nagle promjene valutnih tečajeva!

Lipanj 13, 2016 16:10

Investitori na financijskim tržištima se pripremaju za mogući šok i nagle promjene cijena financijskih instrumenata, koje će uslijediti ukoliko Britanci odluče napustiti EU. No, već sada se može osjetiti nervoza. Odmah nakon otvaranja financijkih tržišta je došlo do neuobičajeno velikih pomaka vrijednosti valuta, a tijekom tjedna će se vjerojatno još povećati.

Naime, idućih dana će centralne banke SAD-a, Japana, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva održati važne sastanke na kojima odlučuju o visini kamatnih stopa, a objave njihovih odluka uvijek uzrokuju velike promjene tečajeva valuta.

Najveći utjecaj na tržište imat će odluka američke centralne banke. Do nedavno su gotovo svi analitičari i invesitori smatrali kako će tijekom ljeta američka centralna banka ponovno podići kamatne stope i na taj način poslati poruku o dobrom stanju u kojem se nalazi američko gospodarstvo. Prije desetak dana je objavljeno izvješće o neuobičajeno malom broju novih radnih mjesta u svibnju, zbog čega bi američka centralna banka ponovno mogla odgoditi podizanje kamatnih stopa. Budući da visina kamatnih stopa može značajno povećati ili smanjiti interes za pojedinom valutom, kakva god odluka bude donešena u srijedu, može se očekivati nagla promjena tečaja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju kako je velika vjerojatnost odgode podizanja kamatnih stopa i s takvim ishodom se može očekivati privremeno slabljenje američke valute. No bez obzira na točan trenutak sljedećeg podizanja kamatnih stopa, u SAD-u su kamatne stope u porastu, dok su u većini ostalih razvijenih gospodarstva praktički ne promijenjene. Idućih godinu do dvije bit će isplativije kapital držati u američkoj valuti, zbog čega bi na kraju godine dolar u odnosu na euro, franak i japanski jen trebao biti jači nego što je sada.

Centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva neće donositi odluke nekoliko dana prije referenduma, već će samo javnost upozoriti na moguće negativne posljedice napuštanja EU.

Od Švicarske narodne banke također ne treba mnogo očekivati. Vjerojatno će ponovno naglasiti kako je franak prejak i da očekuju njegovo slabljenje, što neće imati određenog utjecaja na tečaj švicarske valute. Naime, nakon napuštanja obrane tečaja prošle godine, investitori ne vjeruju da će se SNB upuštati u nove intervencije.

Japanska centralna banka također odlučuje o monetarnoj politici, a odluka će vjerojatno imati značajan utjecaj na tečaj jena. Ukoliko guverner centralne banke donese odluku o dodatnim mjerama popuštanja monetarne politike ili ih bar najavi za provedbu u bliskoj budućnosti, jen bi mogao naglo oslabiti. Ukoliko ne bude govora o novim mjerama, jen bi mogao naglo ojačati i nastaviti taj trend koji traje od početka godine.

Točan raspored objava svih važnih vijesti koje mogu uzrokovati nagle pomake na tržištu moguće je vidjeti na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa: https://admiralmarkets.com.hr/analytics/forex-calendar

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (13.06.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.