Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

U četvrtak moguć novi nagli pomak tečaja GBP! 2016.07.11

Srpanj 11, 2016 14:46

Tijekom prošlog tjedna došlo je do nastavka slabljenja britanske funte koja je u odnosu na euro i američki dolar izgubila dodatnih 2% vrijednosti. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa tečaj funte iznosi 1,2886 u odnosu na američki dolar, što je praktički najniža razina u posljednjih 30 godina.

U ovom tjednu ne treba očekivati smirivanje situacije. Naime, u četvrtak britanska centralna banka održava redoviti sastanak na kojem će odlučivati o monetarnoj politici, a s obzirom na kaos izazvan odlukom o napuštanju EU, gotovo će sigurno dodatno spustiti već niske kamatne stope.

Spuštanje kamatnih stopa u pravilu dovodi do pada vrijednosti valute, jer zbog nižeg prinosa kapital masovno napušta zemlju pri čemu dolazi do rasprodaje valute (u ovom slučaju funte).

Osim spuštanja kamatnih stopa mnogi sudionici na financijskim tržištima smatraju da postoji ozbiljna vjerojatnost uvođenja dodatnih mjera za smirivanje situacije, poput direktnog ubrizgavanja novca u financijski sustav na način na koji su to radile mnoge centralne banke za vrijeme financijske krize. Ukoliko do toga dođe, funta bi se mogla naći pod dodatnim pristiskom.

Dodatan utjecaj na kretanje tečaja svih valuta imat će i odličan podatak s američkog tržišta rada. U petak je objavljeno da je u lipnju u SAD-u otvoreno čak 287 tisuća novih radnih mjesta, što je 110 tisuća više nego je očekivano. Dobra situacija pogodovat će jačanju američkog dolara i slabljenju ostalih valuta.

No ne treba zaboraviti da je od referenduma funta u odnosu na euro i američki dolar već oslabila približno 12%, što znači da je dobar dio loših vijesti za funtu već uračunat u trenutni tečaj.

U posljednjem izvješću s futures tržišta u Chicagu, vidi se da trenutno 67% velikih špekulanata na funti ima otvorene prodajne pozicije, što znači da ponestaje onih koji mogu dodatnom prodajom dalje rušit tečaj.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je velik dio slabljena funte već odrađen i da je sada kasno prodavati je. Po reakciji tržišta pri objavi odlične vijesti s tržišta rada u SAD-u, može se vidjeti zamor u trendu jačanja dolara, što može ukazivati na preokret. U takvoj situaciji mudrije je tražiti priliku za kupnju funte po relativno povoljnom tečaju nego se nadati slabljenju u nedogled.

Klijenti Admiral Marketsa već su kapitalizirali dobit na prodaji funte i sada ih više od 50% ima kupovne pozicije na britanskoj valuti.

Kratkoročne vijesti uvijek mogu dovesti do dodatnog pada od nekoliko posto, no za nekoliko mjeseci funta će vrlo vjerojatno biti osjetno jača nego je danas.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Sve one koji žele od stručnjaka naučiti kako ostvarivati profit na kratkoročnim osilacijama valutnih tečajeva i cijena financijskih instrumenata, pozivamo na besplatni seminar po nazivom Brexit - Sveti gral za profesionalne ulagače. Da biste vidjeli detalje o seminaru i link za prijavu, kliknite na sliku u nastavku ili na ovaj link.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.