Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

U četvrtak moguća odluka koju će osjetiti cijeli svijet! 2015.09.14

Rujan 14, 2015 14:36

Na sastanku čelnika američke centralne banke koji će se održati ovoga čevrtka, odlučivatiće se o visini referentnih kamatnih stopa. Kamatne stope u SAD-u već su sedam godina na najnižim razinama u povijesti pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo iznimno jeftino, što bi se sad moglo naglo promijeniti.

Među investitorima na financijskim tržištima ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF postoji strah da globalno gospodarstvo još uvijek nije spremno na rast kamatnih stopa. Naime, u većem dijelu svijeta su kamatne stope također niske, ili u trendu pada, pa bi rast kamatnih stopa u SAD-u uzrokovao masovno prebacivanje kapitala iz ostatkasvijeta u SAD što bi moglo destabilizirati financijske sustave u zemljama u razvoju. Nešto slično se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD-u završen program ubrizgavanja novca u financijski sustav i u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale intervenirati kako bi spriječile paniku i naglo slabljenje vlastite valute.

Druga posljedica početka podizanja kamatnih stopa u SAD-u će vjerojatno biti novi val jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta.

Mišljenje analitičara

Iako se u prvoj polovici godine smatralo da će američka centralna banka upravo na ovom sastanku donijeti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada većina sudionika na financijskim tržištima smatra da je vjerojatnost takve odluke na ovom sastanku približno 30%, te da će se vjerojatno pričekati sastanak koji će seodržatiu prosincu. Analitičari Admiral Marketsa također smatraju da to najizgledniji scenarij jer stopa infacije još uvijek nije počela naglo rasti a pojavili su se i gospodarski problemi u Kini koji bi moglo utjecati i na ostatak svijeta pa će američka centralna banka vjerojatnohtjeti još malo pričekati kako bi vidjela razvoj situacije.

Kakva god odluka bila, u četvrtak su mogući veliki i nagli pomaci na svim financijskim tržištima a u prvim minutama nakon objave vijesti tečaj američkog dolara u odnosu naeuro mogao bi se promijeniti do 1-2%.

Ukoliko dođe do podizanja kamatnih stpa, u idućih nekoliko mjeseci američki dolar mogao bi u osnosu na euro ojačati 5-10% a u idućih godinu dana možda nakratko postati i jači od eura, a ukoliko se podizanje kamatnih stopa odgodi, dolar će vjerojatno oslabiti dodatnihnekoliko posto sa sadašnje razine te početi jačati tek pred idući sastanak američke centralne banke.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (15.09.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.