Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

U četvrtak moguće nagle promjene valutnih tečajeva!

Ožujak 07, 2016 11:56

U četvrtak se održava redoviti sastanak Vijeća guvernera Europske centralne banke na kojem bi mogle biti donesene odluke koje mogu uzrokovati nagle i velike promjene tečaja eura u odnosu na većinu ostalih najvažnijih valuta na svijetu.

Naime, dosadašnje mjere koje je ECB poduzimala nisu ispunile očekivanja. Jedan od glavni zadataka ECB-a je postizanje stope inflacije u eurozoni od nešto ispod 2% godišnje, a po zadnjim mjerenjima, indeks potrošačkih cijena koji je jedan od glavnih pokazatelja razine inflacije, ne samo da nije rastao, nego je pao za 0,2%. Mnogi analitičari i investitori na financijskim tržištima smatraju da će ECB na ovom sastanku biti prisiljen poduzeti nove mjere kako bi spriječio deflaciju i potaknuo gospodarski rast u Europi.

Mjere koje su na raspolaganju Europskoj centralnoj banci su dodatno spuštanje kamatnih stopa u negativni teritorij (npr. spuštanje kamatne stope na depozite banaka sa trenutnih -0,3% na -0,4%), povećanje iznosa kojeg direktno ubrizgava u financijski sustav eurozone sa 60 na 80 milijardi eura mjesečno ili bilo što drugo što bi dovelo do dodatnog slabljenja EUR u odnosu na ostale valute. Slabljenjem eura smanjio bi se uvoz i povećao izvoz zemalja članica eurozone, pa bi proizvodnja u eurozoni porasla, što u pravilu dovodi do rasta plaća i cijena proizvoda i usluga, a to je upravo ono što ECB želi.

Na grafikonima sentimenta tržišta dostupnim na stranicama Admiral Marketsa vidi se da od investitora čije su pozicije vidljive trenutno njih 54% očekuje slabljenje eura sa sadašnje razine, dok se iz izvješća o pozicijama velikih špekulanata sa tržišta futuresa u Chicagu vidi da trenutno približno 61% očekuje pad tečaja eura u odnosu na američki dolar.

Analitičari Admiral Marketsa također smatraju da je u četvrtak i idućih mjeseci slabljenje eura u odnosu na većinu ostalih svjetskih valuta izgledniji scenarij od jačanja. To znači da bi američki dolar, britanska funta, japanski jen trebali jačati u odnosu na euro pa stoga i hrvatsku kunu. Europska centralna banka, koja je krajem prošle godine razočarala sudionike financijskim tržištima i uzrokovala jačanje eura od 7%, sada vjerojatno ništa neće prepustiti slučaju, te će značajno popustiti monetarnu politiku. Predsjednik ECB-a će u obraćanju javnosti vrlo vjerojatno odlučnom i agresivnom retorikom opravdati nužnost radikalnih mjera i obećati da će poduzeti sve što je potrebno da ispuni ciljeve ECB-a, što bi odmah trebalo dovesti do naglog slabljena eura u osdnosu na ostale valute. Budući da je euro trenutno samo 9% jači od američkog dolara, ukoliko ECB ispuni očekivanja, postoji realna mogućnost da će u toku godine euro barem na kratko postati slabiji od američkog dolara.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (08.03.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

-----------------------

Za Admiral Markets:


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.