Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

U četvrtak moguć nagli pomak tečaja britanske funte!

Lipanj 05, 2017 15:48

U četvrtak (08. lipnja) u Ujedinjenom Kraljevstvu se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Razlog održavanja prijevremenih izbora je želja dosadašnje premijerke Therese May da učvrsti svoju poziciju prije najvažnije faze teških pregovora o Brexitu. Naime, premijerka smatra da joj je trenutna podrška birača dovoljna da osvoji veći broj mandata u parlamentu od dosadašnjeg i osigura si politički mir u idućim godinama.

U trenutku najave održavanja izbora, vladajuća konzervativna stranka je po anketama imala podršku javnosti od 40-45%, dok su laburisti imali podršku od 25-30%. No, nakon početka kampanje, prednost konzervativaca počela se smanjivati. Nedavni teroristički napadi u Manchesteru i Londonu su po mnogima zaslužni za dodatni pad prednosti konzervativaca, koji u zadnjoj anketi imaju podršku od 40%, što je samo za nijansu više od laburista koji imaju 39%.

Zbog nesigurnosti koja dolazi s izborima, investitori na financijskim tržištima posljednih tjedana su prodavali britansku funtu i kapital prebacivali u druge valute, kao što su euro i američki dolar. Na platformama Admiral Marketsa tečaj GBP/USD u trenutku pisanja analize iznosi 1.2892, što je približno 1% ispod razine na kojoj je bio prije dva tjedna. Funta je u odnosu na euro također oslabila približno 1% u istom periodu.

Veliki špekulanti koji trguju valutama na futures tržištu u Chicagu, očekuju nastavak slabljenja britanske valute u odnosu na američki dolar. Naime, po zadnjem izvješću, trenutno je 5,90 milijardi dolara uloženo u slabljenje funte, što čini 73% svih otvorenih ugovora sklopljenih na britanskoj valuti.

Kada su u pitanju klijenti Admiral Marketsa, također većina očekuje slabljenje britanske valute u odnosu na dolar. Na valutom paru GBP/USD trenutno je 65% novca uloženo u prodajne pozicije. Interesantno je da u istom trenutku klijenti očekuju jačanje funte u odnosu na euro (trenutno je čak 76% novca na valutom paru EUR/GBP uloženo u jačanje GBP). Pozicije na ostalim valutama moguće je vidjeti na ovoj stranici.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da su u četvrtak navečer, kada počnu izlaziti rezultati izbora, mogući pomaci tečaja funte od nekoliko posto gore ili dolje, ovisno o ishodu. No, bez obzira na rezultat izbora, trenutni trend slabljenja britanske funte neće dugo trajati. Naime, britanska valuta je i dalje značajno podcijenjena u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Ukoliko dođe do promjene vlasti, prostor za dodatno slabljenje je ograničen. Ukoliko pak konzervativci ponovno osvoje vlast, moguće je da će odmah doći do vala jačanja funte u odnosu na sve ostale valute.

Budući da stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu naglo raste i već sada je iznad optimalne razine od 2% godišnje, samo je pitanje vremena kada će britanska centralna banka morati reagirati. Glavno oružje za borbu protiv inflacije su kamatne stope, a više kamatne stope dovode do većeg priljeva kapitala u domaći financijski sustav. Onoga trena, kada dođe do najave prvog podizanja kamatnih stopa u posljednjih desetak godina, britanska funta bi mogla značajno ojačati. Moguće je da će do kraja godine britanska valuta u odnosu na euro i američki dolar ojačati više od 5%.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (05.06.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.