Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.
Odabirom jednog od tih regulatornih tijela vidjet ćete informacije na cijeloj stranici. Ukoliko želite vidjeti informacije o drugom regulatoru, molimo odaberite ga.

​U srijedu pada odluka koja bi mogla uzdrmati financijska tržišta!

Prosinac 14, 2015 11:28

Čelnici američke centralne banke u srijedu donose odluku o tome hoće li ili ne, po prvi puta nakon skoro cijelog desetljeća, dignuti referentne kamatne stope sa najnižih razina u povijesti.

O potrebi podizanja kamatnih stopa i vraćanju monetarne politike u normalu se govori već godinama, ali centralna banka je do sada uporno odgađala taj trenutak uz argument da bi prerano podizanje kamatnih stopa moglo gospodarstvo SAD-a ponovno vratiti u recesiju. No predugo zadržavanje kamatnih stopa praktički na nuli je možda čak i opasnije, jer ako iz bilo kojeg razloga ponovno dođe do recesije, centralna banka ne bi imala na raspolaganju svoje najvažnije oružje – mogućnost spuštanja kamatnih stopa.

Velika većina analitičara i investitora na financijskim tržištima smatra da je vjerojatnost podizanja kamatnih stopa na ovom sastanku veća od 90%.

Kako će reagirati financijska tržišta?

Analitičari Admiral Marketsa se slažu da je podizanje kamatnih stopa u srijedu vrlo izgledno i smatraju da će dugoročno američki dolar dodatno ojačati u odnosu na većinu drugih valuta, a pogotovo u odnosu na euro. Budući da je Europska centralna banka produžila rok u kojem planira provoditi ekstremno labavu monetarnu politiku, lako je moguće da će u 2016. godini dolar barem na kratko postati jači od eura.

Kada je u pitanju rekcija tržišta u srijedu odmah nakon objave odluke, situacija je mnogo kompleksnija. S jedne strane, prvo podizanje kamatnih stopa nakon gotovo cijelog desetljaća bi u uobičajenoj situaciji trebalo biti iznimno pozitivno za vrijednost valute, ali s druge strane, postoji mogućnost da je ta odluka već ukalkulirana u trenutnu vrijednost dolara. U zadnjem izvješću o pozicijama velikih špekulanata sa američkog tržišta futures ugovora vidi se da je velika većina špekulanata već prodala eure i kupila dolare, a nedavni skok eura skoro da i nije utjecao za pozicioniranje.

Radi toga je moguće da bez obzira na eventualnu odluku o podizanju kamatnih stopa dođe do paradoksalne situacije – privremenog slabljenja dolara, jer jednostavno na tržištu nema novih kupaca koji bi mogli svojom kupnjom odmah ojačati američku valutu. Nešto slično se dogodilo prije dva tjedna kada je euro naglo ojačao iako je donesena odluka o dodatnom popuštanju monetarne politike.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (15.12.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar


Upozorenje o riziku

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 83% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.